Hírek

2015.02.03. 19:01

Már épül az onkológiai központ a megyei kórházban

Megkezdődött a regionális onkológiai központ építése a megyei kórház területén, a létesítmény egy éven belül elkészül.

Marton Attila

Az építkezés miatt az egészségügyi intézmény belső udvarát lezárták, mert az onkológiai központ a korábbi műszaki épület és a mögötte található mentőhelikopter-leszálló helyén létesül. Az építkezés jelentős földmunkával jár, ugyanis a sugárterápiás eszközöket speciális bunkerekben helyezik majd el.

– Egy több mint hat méter mély gödörben helyezik el azt a szarkofágot, amelyben a sugárterápiás berendezések kapnak majd helyet, mondta érdeklődésünkre Rácz Jenő, a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója. Az építkezés mellett megkezdődött már az eszközök beszerzése is.

A főigazgató hozzátette, megkezdődött az eszközök gyártása, valamint szállítása is, melyek összértéke mintegy 1,7 milliárd forint. A létesítmény és a benne található eszközök az onkológiai szakma valamennyi diagnosztikai és terápiás beavatkozására alkalmasak lesznek, hangsúlyozta Rácz Jenő.

A kórházban eddig is elvégeztek e területen sebészeti beavatkozásokat, valamint a klinikai onkológiai osztályon gyógyszeres kezeléseket, azonban a fejlesztés révén ezeket szélesebb körben folytatják majd. Újdonság lesz, hogy sugárterápiás eszközöket is alkalmaznak a gyógyításban. A regionális onkológiai központ tetején alakítják ki az új leszállóhelyet a mentőhelikoptereknek. A központ ötszázezer embert láthat el, vagyis a mintegy 360 ezres Veszprém megyén kívül máshonnan is fogadnak majd betegeket. Ahogyan arról már beszámoltunk, az eredeti tervezethez képest 517 millió forintos többletforráshoz jutott a kórház egy tavaly novemberi kormányhatározat révén, így elhárult az utolsó akadály is a fejlesztés megkezdése elől. A beruházás költsége megközelíti az ötmilliárd forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!