Hírek

2015.03.10. 20:05

Csak a nyilvánosság előtt is vállalható tartalmakat érdemes megosztani az interneten

Veszprém - Az internethez köthető bűncselekmények Veszprém megyében is előfordulnak. Jellemző, hogy az internetes közösségi oldalakat felhasználva írnak a fiatalok egymásnak sértő, megalázó dolgokat.

Szám Dorottya

De olyan is történt, hogy az oldalra feltett képeket gyűjtötték össze azzal a céllal, hogy azokat egy másik oldalon közzétéve kommentelni lehessen. Találkoztunk fenyegetéssel kicsikart ruhátlan képeket gyűjtő általános iskolással is - hangsúlyozta Futtató Norbert alezredes, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője. Az ilyen cselekmények megelőzéséért a megye iskoláiban megelőzési előadók és a DADA (dohányzás-alkohol-drog-AIDS) témákban iskolai bűnmegelőzési tanácsadók beszélgetnek rendszeresen a gyerekekkel.

Február 10-én, a biztonságosabb internet napján például 35 iskolában dolgoztak rendőrök. Az internet veszélyeiről beszéltek a közelmúltban többek között a több mint 20 éves múltra visszatekintő Egy nap a biztonságért, egy nap az iskolában nevű prog-ramjuk keretében is a Városlődi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában. Nemcsak a rendőrség szakemberei, hanem mások mellett a veszprémi drogambulancia, a Vöröskereszt munkatársai is felhívták a figyelmet a biztonságosabb internetezés szabályaira, azokra a veszélyekre, amelyeket körültekintéssel minimálisra csökkenthetnek a gyerekek. Fontos, hogy a szülők, tanárok rendszeresen beszélgessenek velük internetezési szokásaikról. A szülő kérdezze meg, hogy milyen honlapokat szeret meglátogatni és milyen célból, érdeklődjön tőle, mit tesz az adatai védelme és a biztonságos internetezés érdekében! Kérdezze meg, hogy előfordult-e már, amikor úgy érezte, bántja vagy zavarba hozza egy információ, beszélgetés, kép vagy videó. Beszélgessen vele arról, hogyan előzheti meg ezeket a helyzeteket, illetve mit tehet ilyen esetekben!

Érdemes firtatni, tudja-e a gyermek, hova fordulhat, ha olyan tartalomra bukkan, amely pedofil, erőszakos, idegen- és fajgyűlöletre uszít, illetve drogfogyasztásra csábít. Ilyen esetekben a Biztonságos Internet Hotline a bejelentés feldolgozása után megvizsgálja, hogy illegális-e a tartalom, és amennyiben igen, azonnal értesítik is a rendőrséget. Így megelőzhető, hogy más gyerekek is rátaláljanak adott oldalra. Ha tanácsra, lelki segélyre volna szükség, akár névtelenül is, akkor érdemes a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványhoz fordulni. A honlapon keresztül chatelni lehet velük, de a 116-11-es számon telefonon is elérhetőek éjjel-nappal.

Az internet nemcsak veszélyeket rejt magában, hanem számos lehetőséget is. Ezeket a szülők gyermekeikkel együtt fedezzék fel, érdemes rászoktatni a gyermeket a kreatív és hasznos internethasználatra - mutatott rá Futtató Norbert.

Kéretlen ismerkedők, lájkvadászok, telefonbetyárok, de akár betörés áldozatai is lehetünk, ha túl sok információt adunk meg magunkról a közösségi oldalakon, vagy óvatlanok vagyunk az internetes levelezésünk és csevegésünk során. A közösségi média
szakértői már régóta kongatják a vészharangot, hogy megfontoltan mozogjunk a virtuális világban, mégis szinte hétről hétre cikkez a nemzetközi sajtó egy-egy újabb áldozatról. Becsapott, átvert, megvezetett, ugyanakkor sok esetben óvatlan emberekről.

Klausz Melinda közösségi- média-specialista szerint mielőtt megosztunk egy fényképet, információt, vagy kinyilvánítjuk tetszésünket egy lájkkal, érdemes meggondolni, hogy a nyilvánosság előtt is felvállalható-e a tartalom.

A web3.0, azaz a szemantikus web korában élünk. Ez azt jelenti, hogy minden egyes tevékenységünknek nyoma marad. Nem szükséges konkrét adatokat megadnunk magunkról ahhoz, hogy egy komplett személyiségprofil összeálljon rólunk a böngészésünk alapján. A kereső-programok személyre szabott eredményt produkálnak. Ha ugyanazt a szót beírja két személy két különböző számítógépen, akkor mindketten más találatokat olvashatnak. A Youtube videomegosztó portál például a megnézett tartalmak alapján ajánl újabb videókat. Csak hasznos dolgokat látunk, ha jól állítják be a cégek a tartalmaikat a közösségimédia-felületeken. A keresőprogramok és a közössé-gi oldalak adatgyűjtését úgy tudjuk befolyásolni, hogy célzottan adjuk meg az adatainkat. Főként az idősebb generációt veszélyeztető jelenség, hogy céltalanul kattintanak. Ez azért veszélyes, mert vírusokat, adathalászó kémprog-ramokat tölthetnek le a tudtuk nélkül. Adatvédelmi aggályok miatt négy év várakozás után 2013-ban hazánkban is elérhetővé vált a Google Street View. A magyar tükörfodításban Utcakép nevet viselő szolgáltatás az utcák virtuális bejárását teszi lehetővé az egérrel 360 fokban körbeforgatható panorámafelvételeken keresztül. Egy helyrajzi szám megadásával pár méteres közelségből nézhetünk meg épületeket. Klausz Melinda mégis úgy véli, hogy nincs okunk aggodalomra. A szolgáltatás figyelembe veszi a személyiségi jogainkat: a személyek arcát és a rendszámokat például csak kikockázva látjuk a képeken. Másrészt a legújabb felvételek is két évvel ezelőtt készültek, tehát nem valós idejű képet látunk. Ugyanakkor a szolgáltatás megkönnyíti az utazókat a tájékozódásban. A kormányok kezében pedig ott az eszköz, hogy a katonai objektumok és a nemzetbiztonsági szempontból fontos létesítmények ne legyenek láthatóak.

Sok minden ijesztő lehet ebben, de ha okosan használjuk a web3.0 nyújtotta szolgáltatásokat, akkor megtaláljuk az előnyeit - hangsúlyozta Klausz Melinda.

Molnár Balázs informatikus szerint jobban oda kéne figyelnünk arra, milyen adatokat adunk ki magunkról a közösségi oldalakon.

- Az adatbeállítás menüpontban tudjuk megadni, egyebek mellett, hogy ki mit láthat rólunk, ki írhat nekünk üzenetet vagy ki jelölhet meg minket fényképen. Érdemes úgy beállítani, hogy a távolabbi ismerőseink és az ismeretlenek kevesebbet tudjanak rólunk. Akár betörés áldozatai is lehetünk, ha idegeneknek a tudtára adjuk, hogy a francia Riviérán nyaralunk egy hétig. Míg a barátainktól jókívánságokat és lájkokat kaphatunk, addig egy bűnöző szemszögéből ez egyet jelent a jelzéssel, hogy egy hétig szabad préda a lakásunk. Hasonló eset történt már óvatlan társkeresővel is, akiről tudták, hogy mikor nem tartózkodott az otthonában. Már az is megfontolandó, hogy tegyünk-e fel a közösségi oldalakra olyan képeket, amelyek az otthonunkban készültek rólunk. Egy lakásfel-újítás után érthető, hogy örömünkben minél több embernek meg szeretnénk mutatni a végeredményt, de ezt lehetőleg ne Facebbookon tegyük.

Óvatosan kell bánni a véleményezéssel is tette hozzá az informatikus , előfordult már ugyanis, hogy valakit azért nem engedtek be egy sportreptérre, mert negatív kritikákat írt róla Facebookon. Ne legyenek kétségeink: a hatóságok és a fejvadász cégek is előszeretettel élnek a közösségi oldalak nyújtotta információszerzési lehetőségekkel. Az USA-ban előfordult már, hogy a Facebookon posztolt képei alapján akad-tak rá a rendőrök az üldözött személyre. De olyan is, hogy azért nem hívtak be valakit állásinterjúra, mert túl sok bulizós képet posztolt magáról, amely nem sugallt róla kellő komolyságot nyilatkozta lapunknak Molnár Balázs.

A fejvadász cégek is előszeretettel tájékozódnak a netről

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!