Hírek

2015.03.25. 20:59

Kezdődik a nyári időszámítás

Kezdődik a nyári időszámítás, vasárnap egy órával „rövidül” az éjjel: az órákat hajnali 2-ről 3-ra kell állítani. Az intézkedés fogadtatása nem egyöntetű.

Tremmer Tamás

Európában a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart. Magyarországon 1980 óta alkalmazzák évről évre a nyári időszámítást. Így március 29-én hajnali 2-ről 3-ra-, október 25-én pedig vissza, hajnali 3-ről 2-re kell átállítani az órákat. A nyári időszámítás energia megtakarítási célokat szolgál, ennek révén egynapnyi energiafogyasztást – országosan 40 ezer háztartás éves fogyasztását – takaríthatjuk meg, közölte a hazai áramrendszert irányító Mavir.

A szakemberek között vita van arról, hogy a nyári időszámítás bevezetésének van-e haszna. Ha engem kérdeznek, úgy vélem, nem túlzottan sok. Szurmai Zoltán veszprémi villamosmérnök szerint ugyan vannak számítások, hogy ezzel az intézkedéssel egy kisváros éves villamosenergia szükséglete megtakarítható, de hát ki tudja ezt pontosan?

Nagyon sokat változott a helyzet 1980 óta, amikor hazánkban bevezették a nyári időszámítást. Akkor a villamosenergia-fogyasztás húsz százalékát tette ki a közvilágítás, ma pedig már csak tíz százalékát, vagyis éppen a felét. Akkoriban a 250 wattos higanygőzlámpával értek el akkora fényt, mint ma egy 100 wattos LED izzóval. Miközben a világítás fogyasztási aránya csökkent, az olyan berendezések, mint például a légkondicionáló térnyerése pedig egyre nagyobb.

Hazánk villamosenergia-felhasználása ma majdnem ugyanannyi, mint amennyi 1980-ban volt, de közben 1990-ben volt a csúcs, majd a szocialista ipar összeomlása után jelentős volt a visszaesés.

Az intézkedésnek szerinte más hátránya is van. Az esti sötétben a családok legfeljebb elüldögélnek a tévé előtt. Ha világos van, tovább tevékenykednek: például indítják a háztartási gépeket (vasaló, mosógép), ami növeli az energiafelhasználást.

A fentiek miatt formálisan nehéz bizonyítani az intézkedés hasznát. Csak úgy lehetne tisztán látni, ha az egymást követő két év egyikében bevezetnék a nyári időszámítást, a másikban pedig nem. Egy próbát megérne. Úgy vélte, tartalék nem az intézkedésben, sokkal inkább az energiatakarékosságban van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!