Hírek

2015.03.05. 06:18

Meleg pillanatok Berhidán – Véget ért Magyarország eddigi legnagyobb közúti szállítása

Berhida –Csütörtök hajnalban véget ért Magyarország történetének eddigi legnagyobb közúti szállítása, a háznyi méretű szerelvényekből álló konvoj eljutott a Péti Nitrogénművekhez. Berhidán örömujjongással fogadták a kamionokat.

Szabó Péter Dániel

A gigantikus gépegységeket – az első szerelvény 8,5 méter magas, a második közel ekkora, s 7,5 méter átmérőjű, míg a harmadik tömege a szállító járművel együtt több, mint 200 tonna, a hosszúsága pedig mintegy 40 méter – vasárnap késő este indították útnak a gönyűi kikötőből. A Péti Nitrogénművek új műtrágya-granuláló üzemének építéséhez szükséges porbunker, nedves gázmosó és szárítódob információink szerint Románia legnagyobb Fekete-tengeri kikötőjéből, Konstancából a Dunán érkezett Magyarországra, majd közúton folytatta útját a Nitrogénművek Zrt. pétfürdői telephelyéig.

Veszprém megyébe kedd éjjel lépett be a hatalmas méretű szállítmány. Épp a méretei miatt csak éjszaka közlekedhetett, mert a konvoj előtt leszerelték, mögöttük pedig újra visszakötötték a villanyvezetékeket az E.On szakemberei. Emiatt az érintett településeken áramszünet volt, amiről előzetesen értesítették a lakosságot, tudtuk meg csütörtök hajnalban Pergő Margittól, Berhida polgármesterétől, aki Karácsony Józseffel, a Település Ellátó és Szolgáltató Szervezet vezetőjével együtt a helyszínen nézte végig, ahogy áthaladnak a településen a berendezések. A Veszprém megyei kisváros volt az utolsó állomás az úton, mielőtt Pétfürdőre ért volna a három kamion.

A gigantikus szerelvénynek híre ment a környéken. Már szerdán napközben is sokan megnézték Ősi határában, ott álltak meg ugyanis az esti indulásig. Szerda éjfélkor aztán zöld jelzést kaptak, s elindultak Berhida irányába, ahol az utak mentén és a város központjában lévő körforgalomnál sokan várták érdeklődve a szállítmányt. Vaksötétben, merthogy az áramszolgáltatás lekapcsolása miatt még közvilágítás sem volt a településen.

A fiatalok jó bulinak fogták az egészet, örömujjongással köszöntötték a menetet. A szállítást koordináló, verejtékező homlokú szakemberek között mobiltelefonnal a kézben többek is odasettenkedtek az óriási berendezések mellé egy-egy szelfi kép erejéig. A litéri kollégákkal kiegészült berhidai polgárőrök saját biztonságuk érdekében alig bírták elhessegetni az útról a néha bizony túl vakmerőnek tűnő ifjakat.

Miután némi manőverezést követően a gigantikus gépek átjutottak az Ősi út, a Veszprémi út és a Kossuth utca kereszteződésében lévő körforgalomnál újabb nehéz feladat állt előttük. Miután elhaladtak a polgármesteri hivatal előtt be kellett venniük egy viszonylag szűk kanyart, s ráfordulni a Pétfürdőre vezető Bem József utcában. A legnagyobb, mintegy 40 méter hosszú szerelvénnyel még tolatgatni is kellett egy keveset, majd a járdára felhajtva tudott csak bekanyarodni a kis túlzással célegyenesnek számító Bem utcába. Onnan ugyanis már egy kanyart kivéve egyenes út vezetett a Nitrogénművek telephelyéig, ahova információink szerint hajnali három óra előtt rendben megérkezett a konvoj.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!