Hírek

2015.04.30. 06:39

Éveken keresztül csalt ki pénzt a sértettől

A Veszprémi Járási Ügyészség jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat egy 58 éves férfivel szemben, aki az egyik bank biztonsági őreként dolgozva, nőismerősét azzal vette rá különböző pénzösszegek átadására, hogy azokat a pénzintézetnél előnyös módon befekteti a számára.

Az elkövető a pénz befektetése iránt azonban egyetlen esetben sem tett semmit, annak túlnyomó részét felélte, saját magára költötte.A férfi 2011 nyarán vetette fel először a sértettnek, hogy a banknál – ahol biztonsági őrként dolgozott – jó befektetési lehetőségről tud, és az asszonynak USA dollárban kellene lekötnie egy bizonyos összeget, mert az értékállóbb, mint a forint. A sértett a rábeszélésnek engedve 200.000 forintot meghaladó összeget adott át a férfinek, aki annak átváltása, illetve befektetése iránt nem intézkedett, az nem is állt szándékában.

A vádlott ezt követően is többször érdeklődött a sértettől, hogy van-e még pénze, aki elmondta, hogy több pénzintézetnél rendelkezik lekötött pénzösszegekkel, melyeket 30 év alatt spórolt össze. A férfi ezt megtudva, valótlanul azt állította az asszonynak, hogy abanknál kizárólag „bennfenteseknek” nyitva álló pénzügyi lehetőséget tud igénybe venni, ésrábeszélte a sértettet, hogy a lekötött pénzbetéteit bontsa fel.

Az elkövető mintegy három éven keresztül ejtette tévedésbe és károsította meg ilyen módon a sértettet, aki több alkalommal adott át neki különböző pénzösszegeket, bízva benne, hogya vádlott azokat az ígéretének megfelelően befekteti.Az elkövető a sértettet folyamatosan arról tájékoztatta, hogy a pénze szépen gyűlik, ne aggódjon, holott az átvett pénzösszegeket valójában elköltötte, illetve a saját számlájára befizette, és később felélte. A férfi az asszony folyamatos tévedésben tartása érdekében –2012 júliusa és 2013 októbere között megközelítőleg két havi rendszerességgel –alkalmanként 30-40 ezer forintot vissza is fizetett, azt a látszatot keltve, hogy a pénzösszegek a befektetések kamatai. A vádlott összesen mintegy tízmillió forinttal károsította meg a sértettet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!