Hírek

2015.06.11. 16:46

Hőhullám érkezett - Erősödik a hőség hétvégén, riasztást adtak ki

Veszprém – Másodfokú hőségriasztást rendelt el csütörtök déltől az országos tiszti főorvos a meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján. A kánikula vasárnap tetőzik, hétfőn hidegfront hozhat felfrissülést.

Marton Attila

A nagy hőség bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt, és különösen megviseli a kisgyermekeket, az időseket, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket, közölte az ÁNTSZ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A szervezetek azt kérik, hogy a következő napokban mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, de kerülje a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását. Figyelmeztetnek, tizenegy és tizenöt óra között ne tartózkodjon senki a tűző napon, a gyermekeket, állatokat semmiképp ne hagyják parkoló autóban, és aki teheti, töltsön több órát légkondicionált helyiségben.

A bárki által igénybe vehető klimatizált helyiségek listája elérhető a katasztrófavédelmi igazgatóságok honlapján, Veszprém megyében összesen hatvankét ilyen áll rendelkezésre. Akik a kánikulát vízparton töltik, napozás után hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, és ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel, írták.

Az ÁNTSZ akkor rendel el másodfokú hőségriasztást, ha az előrejelzés szerint a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő nap eléri a 25 Celsius-fokot, közölte érdeklődésünkre a Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya. A veszprémi önkormányzat tájékoztatása szerint a hőségriasztás idején hideg ivóvizet osztanak a város forgalmas közterein, a VKSZ Zrt. pedig naponta többször locsolja a frekventált utakat. A riasztás hétfő éjfélig van érvényben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!