Hírek

2015.06.11. 16:26

Ki vigyáz az idősekre, magatehetetlen emberekre?

Veszprém – Az idős, gyakran magatehetetlen és elhanyagolt emberekkel törődni, problémáikra felhívni a figyelmet, a társadalom minden tagjának feladata, nem mehetünk el embertársaink mellett érzéketlenül.

Kutasi Zsófia

Ezt Győri Piroska, a VKTT Egyesített Szociális Intézmény vezetője mondta. Őt, azzal a napokban történt esettel kapcsolatban kérdeztük, amikor egy idős hölgyet rendkívül rossz állapotban találtak otthonában a szakemberek. Az idős beteg a kórházban elhunyt. Az intézményvezetőtől megtudtuk, a szociális intézményhez sok esetben intézményektől, hatóságokotól érkezik jelzés, van, amikor egy szomszéd, egy ismerős, vagy egy távoli rokon hívja fel a figyelmet egy idős ember nehéz helyzetére. A rászorulót a kapcsolatfelvétel után tudják bevonni a szolgáltatást igénybevevők körébe.

Győri Piroska kiemelte, hazánkban jogszabályban rögzített tagokkal és feladatokkal működik, egy úgynevezett jelző rendszer. A tagoknak, akik többek között szociális, egészségügyi, oktatási intézmények, hatóságok munkatársai, dolga jelezni például a szociális intézmény felé, ha segítségre szoruló idős emberről tudnak. A szociális intézmény ellátási területe kiterjed a veszprémi kistérség számos településére.

– A szívszorító helyzetek mögött meghúzódó leggyakoribb ok, az, hogy nem érkezik jelzés, mert ugyan többen tudnak arról, hogy nincs minden rendben, azonban senki nem szól. Szintén nehéz helyzetet tud teremteni, ha az idős vagy a családja nem fogad el bizonyos egészségügyi és/vagy szociális szolgáltatásokat, ennek számos oka lehet – fogalmazott az intézményvezető.

A vezető elmondta, alapszolgáltatás esetén azonnal tudnak gondozónőt küldeni az idős emberhez, bentlakásos elhelyezés esetén azonban várólistára kerülnek az arra rászorulók, ilyenkor az intézmény dolgozói igyekeznek az alapszolgáltatásokat koncentráltabban biztosítani. A szociális intézmény százharminckét dolgozóval működik, a szakmai munkát főleg szociális gondozó és ápoló végzettségű munkatársak látják el. Az önkéntesek bevonása ezen a területen hazánkban nem napi gyakorlat, ennek megfelelően az intézményben a dolgozói létszámhoz képest elenyésző, de Győri Piroska szerint fontos cél a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!