Hírek

2015.06.12. 19:15

Összegyűlt a Légierő apraja – nagyja

Idén nyolcadik alkalommal baráti találkozón gyűlt össze a Magyar Légierő apraja-nagyja, egykori és jelenlegi védelmezői az égnek Veszprémben, a helyőrség sportközpontjában, a helyiek által csak Schönherz focipályának becézett honvédségi komplexum területén.

Balogh Ákos

A Légierő Parancsnokság – Csapatrepülő Parancsnokság Találkozó elnevezésű rendezvényen részt vett a Légierő összes hazai vezetője, a különböző repülős alakulatok parancsnokai és egykori katonái. Személyesen tisztelte meg jelenlétével a találkozót dr. Koller József ezredes, a Honvéd Vezérkar képviseletében, aki maga is helikoptervezető és Sáfár Albert dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke, valamint a város képviseletében Némedi Lajos alpolgármester.

Sáfár dandártábornok a rendezvényen kiemelte – a hivatás az mindig megmarad, mert aki itt van, az úgy gondolom ma is hivatásának tekinti a haza szolgálatát és szívesen emlékszik vissza azokra az időkre, amikor aktívan szolgált a honvédségben. Jó érzéssel tölt el, hogy újra találkozhatok rég nem látott barátaimmal és együtt eleveníthetjük fel közös emlékeinket

A protokolláris megnyitót követően elismerések átadására került sor, a veteránok honvédelem érdekében végzett kiemelkedő tevékenységéért, majd díszelgő bemutató következett. A délelőtt folyamán különböző kulturális programok, repüléstörténeti, egyenruhákat bemutató kiállítások megtekintésére, kiemelkedő tehetségű katonaalkotók munkáinak megismerésére és kötetlen baráti beszélgetésekre nyílt lehetőség.

Akárcsak minden évben, így idén is Katona József, Nagy Miklós és Balogh Ákos katonai relikviákból és fényképekből készített összeállítása vonzotta a legtöbb nyugállományú és aktív repülőst, ahol a gyűjtők idén egyedi összeállításban elevenítették fel a 2004-ig Szentkirályszabadján települő MH 87. Bakony Harcihelikopter Ezred életét és mindennapjait.

Az egykor az ezrednél szolgáló pilóták és műszaki katonák szívesen mesélték el a fotók és tárgyi emlékek láttán érdekesebb történeteiket, melyeket mindenki nagy érdeklődéssel fogadott.

A program déltől jól megszokott honvédségi babgulyás elfogyasztásával záródott.

A találkozó egyébként az MN 8300 Csapatrepülő Parancsnokság (CsRP) és Légierő Parancsnokság (LEP) alakulatokról kapta elnevezését. Utóbbi 2001. december 1-től egészen 2007. január 1-ig irányította a teljes magyar légtérvédelmet (Veszprémből), az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) megalakulásáig, a CsRP története pedig egészen a 70-es évekig nyúlik vissza, amikor is jelentős változások következtek be a hazai repülőerőknél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!