Hírek

2015.06.25. 16:28

Támad a pollen

Rendkívül magas ezekben a napokban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja az Országos Közegészségügyi Központ adatai szerint Veszprémben.

Marton Attila

Az allergiások száma évről évre nő, egyes becslések szerint nagyjából minden ötödik ember érintett Magyarországon. Allergiáról akkor beszélünk, ha a szervezet egy kívülről jött anyaggal szemben – amely normális körülmények között semmilyen választ nem vált ki – ellenanyagot termel, mondta érdeklődésünkre Naményi Miklós, a Veszprém Megyei Tüdőgondozó és szakrendelő tüdőgyógyásza. Az allergiát nagyon gyakran a leglátványosabb szénanáthával azonosítják, amelynek tünetei a vizes orrfolyás, tüsszentési rohamok, szemviszketés könnyezés és orrdugulás, függetlenül attól, hogy milyen pollen okozza az allergiát, amely bármely életkorban elkezdődhet, és típusától függően többféle betegséget, például hörgőasztmát, csalánkiütést, ekcémát okozhat.

Folyamatosan náthás voltam, viszketett és bevörösödött a szemem, az orvosok egy ideig antibiotikum-kúrával próbálták megoldani a problémát, végül tizenhárom éves koromban végeztek allergiavizsgálatot, amely megállapította, hogy érzékeny vagyok a gyomfélékre, több fafajta virágporára és a parlagfűre, meséli Szabó Anett. A parlagfűtől szenved a legjobban, itthon nyártól késő őszig benne van a levegőben a növény pollenje. A gyógyszerek enyhítik a tüneteit, és figyel arra is, hogy kora reggel és késő este szellőztessen, amikor alacsonyabb a pollenkoncentráció.Naményi Miklós szerint ha csecsemőkorában mindenki találkozna azokkal az anyagokkal, amelyek allergizálnak, sokkal kevesebb allergiás beteg lenne. Az allergiát a legegyszerűbben bőrpróbával lehet kimutatni olyan betegeken, akiknek ép a bőrük, bőrbetegeknél vérsavóból mutatják ki az ellenanyagokat. Kezelése leggyakrabban antihisztamin – az allergiát kiváltó hisztamin hatását ellensúlyozó – tablettával történik, amelyet helyi kezeléssel (szemcsepp, orrspray, kenőcsök) egészítenek ki. Előfordul, hogy szteroidtartalmú depot injekciót alkalmaznak, ami veszélyes és felesleges, jegyzi meg a szakorvos. Kevesen tudják, de az allergiától meg lehet szabadulni: immunterápiával elérhető, hogy az immunrendszer megtanulja elviselni a betegséget kiváltó allergén jelenlétét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!