Hírek

2015.07.22. 09:57

Elfogy az oltóanyag - Később adják be a csecsemőknek az oltást

Veszprém - Átütemezik a csecsemőknek járó BCG oltásokat, miután a gyártótól nem érkezett még idén oltóanyag, közölte az ÁNTSZ.

Marton Attila

A BCG védőoltás a tuberkulózis és annak korai szövődményei ellen nyújt védelmet, az Országos Tiszti Főorvosi Hivatal készletei július végéig elegendőek, közölte érdeklődésünkre a Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve. A Napló kérdésére azt írták, a védőoltásokat az oltóanyaghiány miatt át kell ütemezni, az elmaradt oltások pótlásáról az országos tiszti főorvos később ad tájékoztatást.

Napokon belül elfogy a BCG oltóanyag a veszprémi kórházban is. Hétfőn kora délután kaptunk értesítést az ÁNTSZ-től, hogy elfogyott az oltóanyag, a kórházban néhány ampulla van még, amellyel 15-20 gyermeket tudunk beoltani a héten - mondta el Szabó Éva, a Csolnoky Ferenc Kórház Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Centrumának vezetője. Hozzátette, a tiszti főorvosi hivatal néhány hete jelezte, hogy ellátási gondok várhatók, ezért nem érte őket váratlanul a hétfői levél. A kórházban szinte minden újszülött még a hazakerülése előtt megkapja a BCG-oltást, kivéve azokat a babákat, akiknél valamilyen egészségügyi ok miatt nem alkalmazható a vakcina. - Fontos, hogy minél előbb beoltsuk a csecsemőket, mert egy esetleges megbetegedés esetén a TBC a vakcina elleni védelem nélkül a központi idegrendszert és szétterjedve a szervezetben más szerveket is megtámadhat, szögezte le az osztályvezető, aki hozzáfűzte, bíznak benne, hogy az állami szervek gyors megoldást találnak a kialakult problémára.

A várandós környezetében élő tbc-s beteg veszélyeztetheti az újszülöttet, ennek felmérését a várandós gondozását végző védőnő az illetékes tüdőgondozóval közösen végzi, jelezte a kormányhivatal. Felvetésünkre, a mostani problémák miatt kialakulhat-e járványhelyzet, azt válaszolták, az oltások átütemezés nem jelent közvetlen járványveszélyt, de az újszülött védelme érdekében azonban a tuberkulózisban szenvedő beteg környezetében élő várandós fokozott gondozást igényel.

Azok a gyermekek, akik most nem részesülnek a védőoltásban, a kormányhivatal tájékoztatása szerint később, de legkésőbb egyéves koruk előtt megkapják majd a védőoltást. Arról, hogy a dán gyártótól mikor érkezik újra oltóanyag, nem áll rendelkezésre információ.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!