Hírek

2015.07.12. 12:48

Kiszolgáltatva és meghurcolva - Egy kétségbeesett anya panasza, aki szerint a társadalom és a törvények is elfogultak

Bár a pszichológus szakértő leírta, hogy a gyerekekre igen rossz hatással van az édesapjuk erőszakos viselkedése, egy évig tartott, míg megvonták tőle a láthatást – panaszkodott egy negyvenes évei elején járó asszony.

Penk Tímea

Zita húsz éve úgy gondolta, hogy a férje mellett éli le az életét. A férfi azonban egyre durvábban viselkedett vele, az utóbbi években már józanul és a gyerekek előtt is verte őt. Három éve az asszony a gyerekeivel elmenekült otthonról, de azóta sem sikerült a bíróságnak kimondani a válást.

A legutóbbi tárgyaláson elhangzott, a házasság felbontására irányuló eljárásban megvárják a büntetőper eredményét, hogy kiderüljön, ki a felelős a házasság megromlásáért. A hivatkozott büntetőperben első fokon másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték Zita volt párját, ugyanis a férfi fojtogatta feleségét, aljas kifejezésekkel sértette becsületét, mindezt a gyermekek előtt, ezért az ő veszélyeztetésük gyanúja is fennállt.

Pontosabban továbbra is fennáll ez a helyzet, és ez Zitát mélységesen felháborítja. Hiába ítélte bűnösnek a férjét a bíróság, a férfi nem változtatott a viselkedésén. Az ítéletet a volt párja megfellebbezte annak ellenére, hogy enyhe büntetést kapott.

– A megaláztatás, a gyerekek meghurcolása három év alatt sem ért véget – szomorkodott Zita. Az erősnek és határozottnak tűnő asszonynak könny szökött a szemébe. Azt igazán sajnálta, hogy a kisebbik fiánál súlyos pszichés problémák alakultak ki, szerinte ez szakszerű hozzáállással megelőzhető lett volna.

– A férjemet meg sem vizsgálta senki, csak engem és a gyerekeket. Az igazságügyi pszichológus szakértő egyértelműen leírta, hogy a fiaimra igen rossz hatással van az édesapjuk viselkedése. Ennek ellenére a bíróság úgy szabályozta a kapcsolattartást, hogy egyik hétvégén az apuka, másik hétvégén az apuka szülei vihetik el a gyerekeket – mesélte Zita, aki egy évig küzdött, míg végül sikerült megszüntetni az apai kapcsolattartást. Ez azonban már késő volt, a kisebbik fia állapota addigra úgy leromlott, hogy gyógyszereket írt fel neki a pszichiáter.

Nem feltétlenül kell a gyermeket bántani, bőven elég neki, ha a szülők közötti erőszak szemtanúja (illusztráció: ThinkstockPhotos)

Az idősebb fiú időközben nagykorú lett, ő megszabadult az édesapja zaklatásaitól. Zita másik nagy bánata, hogy nagyobbik gyermeke nem tudott továbbtanulni anyagi okok miatt. Az asszony és nagykorú fia egy vendéglátóhelyen dolgozik, albérletben laknak hárman. Az édesanyának megszakad a szíve, amikor egy strandra valót sem tud összekaparni a kisfiának. Eközben azt látja, hogy férje külföldi útjairól oszt meg képeket az interneten.

– Se születésnapjukon, se névnapjukon, se karácsonykor nem ajándékozza meg a gyerekeket az apjuk, sőt, még a saját személyes holmijaikat is magának követeli – mondta az asszony. Nem tudja, hogy mikor lesz ennek vége, de legutóbb az anyósa jelentette be a gyámhivatalnál, hogy Zita bántalmazta a kisfiát. A gyermekjóléti szolgálat családgondozója azonnal a helyszínre rohant, és az édesanya tudta nélkül kihallgatta az általános iskolás gyermeket. A fiú egyébként elmondta, hogy nem bántotta őt sem az édesanyja, sem a bátyja.

Zita szeretné, ha végre békén hagynák őket, és volt párja megalapozatlan támadásai miatt nem őt és a gyerekeket hurcolnák meg, hanem megvédenék őket az erőszakos apa rohamaitól.

A pápa felismerte

Bár Ferenc pápa felismerte, hogy a testi-lelki épséget veszélyeztető házasságok esetén elkerülhetetlen lehet a válás, sokáig tarthat, míg ez átmegy az egyházi adminisztráción.

Ha arrogancia, erőszak, megaláztatás, kizsákmányolás vagy közöny uralkodik a párkapcsolatban, akkor a feleség és a gyerekek épségének az érdekében szükséges felbontani a házasságot. Ferenc pápa ráeszmélése – a bántalmazott családtagok bánatára – nehezen talál követőkre. Az egyházfő heti audienciáját követően is arról prédikálnak hazai templomainkban, hogy megengedhetetlen a házasság felbontása. A lelkészek szerint a gyerekeket kellene megkérdezni, akiknek joguk van az anyukájukhoz és az apukájukhoz...Jézus korában jogfosztottak voltak a nők, nem ülhettek egy asztalhoz a férfiakkal, sőt, az utcán sem illett szóba állni asszonyokkal – hangzott el a templom falai között. Emellett az ószövetségi szentírás a többnejűségről tanúskodik, de azt nem írja, hogy ez bűn. Bűn csak az, ha egy férfi elcsábítja a másik feleségét. A zsidóknál megengedett volt a házasság felbontása, azaz a férfi elküldhette a feleségét, ha komoly kifogás merült fel ellene.

A túlzott apajogúság hagyománya évezredes, a családfő élet és halál ura. Aki fiú gyermeket szeretett volna, az következmények nélkül legyilkolhatta újszülött kislányát.Jelentős a nemzetközi és egyre bővül a hazai szakirodalma is annak, hogy a válásnál sokkal nagyobb károkat okoz egy gyermek személyiségfejlődésében, ha bántalmazó családban él. Nem feltétlenül kell a gyermeket bántani, bőven elég neki, ha csak a szülei közötti erőszak szemtanúja. A vizsgálatok azt igazolják, hogy azok a gyermekek egészségesebbek, akiknek a szülei elváltak, mint azok, akik anyagi, vallási vagy egyéb okok miatt fenntartották bántalmazó kapcsolatukat.

 

A témában megjelent cikkeink:

Állítsátok meg a férfierőszakot

Zsákutca a békítésben: ártalmas lehet a párkapcsolati erőszak esetén

A szülők egymás elleni harcának leginkább a gyermek látja kárát

Az eljárási zaklatás az agresszió egyik formájaként kezelhető

Családi fészekből pokol: Angélának sikerült megelőznie a tragédiát, a családirtást

Kiszolgáltatva és meghurcolva - Egy kétségbeesett anya panasza, aki szerint a társadalom és a törvények is elfogultak

A bántalmazó is ragaszkodik a gyerekhez

Erőszakkal megvádolva - Váláskor a férfiakat sokszor hamis bizonyítékkal bélyegezhetik meg

A témához kapcsolódó történeteket az [email protected] e-mail címre várjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!