Hírek

2015.09.17. 16:31

Személyi mentést gyakorolnak a pápai reptéren

Pápa - Tizenkét országból 400 katona és 22 légi jármű vesz részt azon az összhaderőnemi személyi mentésre felkészítő képzésen, melynek az MH Pápa Bázisrepülőtér ad otthont szeptemberben.

Polgár Tibor

A nagyszabású hadgyakorlat csütörtöki sajtónapján a szervezők bepillantást engedtek a kulisszák mögé, miközben ritkán látható légi eszközöket is a nyilvánosság elé tártak. A pápai katonai bázis Csapat Művelődési Otthonában tartott megnyitón Sáfár Albert dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd vetített előadással megerősítve bemutatták a Többnemzeti összhaderőnemi személyi mentés egységesítési képzés elnevezésű hadgyakorlatot.

Ennek lényege, hogy nemzetközi környezetben, terepen, valós repüléssel egybekötött harcászati szintű személyi mentést gyakoroljanak a katonák. Elhangzott: az Európai Légi Csoport (European Air Group, EAG) az elmúlt évek során hatékony munkát végzett a személyi mentési eszközök integrációjának fokozása, valamint a különböző mentési technikák és eljárások egységesítése terén. A személyi mentést szolgáló képzés célja, hogy alkalmazza, javítsa, finomítsa és egységesítse a különböző nemezetek, valamint a nemzeti hadseregek haderőnemei közötti szakmai tevékenységet, továbbá a mentési feladatok tervezési, szervezési, gyakorlati eljárásait.

A nemzetközi környezetben végrehajtott összhaderőnemi személyi mentés egységesítési képzés (CJPRSC) nélkülözhetetlen részét alkotja az európai fegyveres erők éves kiképzési programjának. Az Európai Légi Csoport és az újonnan létrehozott Európai Személyi Mentési Központ (European Personnel Recovery Centre, EPRC) az MH Pápa Bázisrepülőtéren rendezi meg a kilencedik CJPRSC-t szeptember 7. és 24. között. A képzés során bajba jutott légijármű-személyzetek és- utasok, valamint elszigetelődött személyek felkutatását és mentését hajtják végre a résztvevők. Eközben gyakorolják a harci kutatás-mentéshez, a harci mentéshez, illetve a kutatás-mentéshez kapcsolódó műveletek tervezését, koordinálását és végrehajtását – tudtuk meg Sáfár Alberttől, a képzés levező parancsnokától.

A gyakorlaton a magyar katonai szervezetek mellett Belgium, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Spanyolország és Svédország hadereje képviselteti magát.

A sajtónapon bemutatták a kiképzésen részt vevő nemzetek repülőeszközeit, köztük a NATO egyik ritka, E3A AWACS típusú repülőgépét, valamint megtekinthető volt a két katonai mentési gyakorlat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!