Hírek

2015.09.15. 18:38

Újra olthatják a csecsemőket

Rövidesen újrakezdődhet az újszülöttek BCG-oltása, miután az Országos Tisztiorvosi Hivatal beszerezte a vakcinát, közölte a Naplóval az ÁNTSZ.

Marton Attila

Az oltóanyag júliusban fogyott el, miután a dán gyártótól nem érkezett vakcina. Az ÁNTSZ most egy bolgár gyártótól szerezte be az oltóanyagot, amellyel 2012–2013-ban már oltották az újszülötteket, írta közleményében a szervezet.

Elkezdődött a vakcina kiszállítása a szülészeti intézményekbe Veszprém megyében, közölte érdeklődésünkre Pápai Enikő, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Járványügyi Osztályának vezetője. Hozzátette, azok a csecsemők, akik július második felétől kimaradtak az oltásból októbertől kaphatnak pótoltást, amelynek pontos idejéről és módjáról az országos tiszti főorvos később ad tájékoztatást. Az adatok összesítése még folyamatban van, így egyelőre nem lehet megmondani, hány csecsemő nem kapta meg a megyében a vakcinahiány miatt a BCG-oltást.

Ahogyan arról a Naplóban beszámoltunk, a tuberkulózis és annak korai szövődményei ellen védelmet nyújtó BCG-oltást alapesetben minden újszülött még a hazakerülése előtt megkapja, kivéve azokat a babákat, akiknél valamilyen egészségügyi ok miatt nem alkalmazható a vakcina.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!