Hírek

2015.10.03. 11:07

Lenyűgözte a 3D-s animáció -Teleki Gergő külföldön szeretne továbbtanulni

Zirc - Teleki Gergő álma, hogy egyszer a filmiparban dolgozzon. Egy külföldi ifjúsági tábor is rávezette arra, milyen sok lehetőség áll előtte.

Kutasi Zsófia

Tehetséges fiatalként a veszprémi Teleki Gergő került azon kevesek közé, akik részt vehettek a franciaországi Eurokultur, európai ifjúsági táborban.

Gergő a zirci III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulója, tanárai őt választották ki a programra. Mint mondta nagyon örült a lehetőségnek, főleg azért, mert hasznosíthatta kreativitását, a feladatok pedig igazán inspirálóak voltak számára.  Három héten át három különböző helyszínen táboroztak a fiatalok. Összesen hatvanan voltak, többek között olaszok, törökök, franciák, szlovákok, csehek és bulgárok, Magyarországot pedig nyolcan képviselték. Az első héten egy faluban tartottak kreatív workshopokat, beszélgettek, megismerték egymást. Minden hétvégén rendeztek egy showt melyen az ötleteiket megvalósították. A helyiekkel is találkoztak, beszélgettek – ezt a tapasztalatot szintén felhasználták a bemutatókhoz.

- A feladatok inspirálóak voltak, a három hét alatt tapasztaltak sokat segítettek elgondolkozni a tanulmányaimmal és a terveimmel kapcsolatban is – fogalmazott Gergő Fotó: Kutasi Zsófia

A központi téma Shakespeare Szentivánéji álom című műve volt, melyből kiindulva hoztak létre egy előadást. A táncosok, énekesek mellé grafikusként, médiásként csatlakozott Gergő. Közösen ötleteltek, vizuális témaként a zirci tanuló egy vetítést tervezett meg: egy szerelmes pár történetéhez kapcsolódva egy animációt, valamint annak plakátját állította össze.

- A feladatok inspirálóak voltak, mindig dolgozom itthon is többféle projekten, a három hét alatt tapasztaltak pedig sokat segítettek elgondolkozni a tanulmányaimmal és a terveimmel kapcsolatban is – fogalmazott Gergő.

Megfigyelte a francia reklámokat, plakátokat és gondolatban összehasonlította azokat a hazai felületekkel. Mint mondta, már ez is sok ötletet adott számára, a vizualitás, a látvány megragadta a fantáziáját. Tanulmányaihoz egy weblapot szeretne tervezni amihez szintén sok ötletet gyűjtött.

A tizenkilenc éves Gergő ötödéves idén érettségizik és tesz szakmai vizsgát.

A látványterv készítés, tervezés mellett a 3D animáció érdekli, álma, hogy egyszer a filmiparban dolgozzon.

Mindig szeretett rajzolni, érdekelte a vizuális művészet, a reklámok, filmek, a 3D animáció pedig lenyűgözte már gyerekként is; úgy érezte ebbe az irányba kell továbbmennie.

Ezzel jelenleg hobbi szinten foglalkozik. Úgy gondolja, ezen a téren a felsőoktatásban külföldön jobbak a lehetőségek. Több iskola nyílt napján is járt, úgy látja, itthon még nem kiforrott ez a terület; animációt oktatnak, de 3D-st csak kevés óraszámban, Gergő mivel kifejezetten ezt szeretné tanulni, úgy látja, erre külföldön lesz lehetősége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!