Hírek

2015.11.12. 20:37

Ha a gyerek tiltakozik - Priorizálni a jogokat!

Veszprém – Az asszony kilökte a kamaszgyereket a lakásból, majd bezárta az ajtót. Tudta, hogy embertelen, amit tesz, de úgy érezte, nincs más választása, hiszen nem akart hibás lenni abban, hogy volt férje és közös gyerekük ne tartson kapcsolatot.

Penk Tímea

A tinédzser nem akarta az édesapjával tölteni a hétvégéket, amiket előírtak neki.

– Anyám kilökött az ajtón, amikor apai kapcsolattartásra kellett volna mennem, de én visszajöttem a pinceajtón keresztül – mondta a kamasz, aki az édesanyja jelenlegi férjét nevezi az apjának. Egy másik alkalommal felöltözni sem volt hajlandó a tinédzser a láthatás idején, mert tudta, hogy pizsamában úgysem teszi ki az anyja az utcára.

Bár a pszichológiai vizsgálat nem erősítette meg, a gyámhivatali ügyintéző úgy gondolta, hogy a gyermek édesanyját kell felelősségre vonni azért, amiért a kamasz nem akar láthatásra menni. Az édesanya nem érti, hogy ezért miért őt hibáztatják.

Rácsok Balázs, az Ökumenikus Segélyszervezet szociális és fejlesztési igazgatója több mint két évtizede dolgozik a szociális szférában és foglalkozik kapcsolati erőszakkal.

– Úgy gondolom, hogy nem az anyuka a hibás. Megkérdezném azonban, hogy az eljáró ügyintéző rendelkezik-e megfelelő rálátással a konkrét ügyre – mondta a szakember, ugyanis kapcsolati erőszak esetén megfigyelhető, hogy a bántalmazó igen erős érdekérvényesítő képességgel rendelkezik, a hatóságon is keresztülviszi akaratát.

– A megoldás abban rejlik, hogy elkezdjük priorizálni a jogokat, így valóban a gyermek mindenek felett álló érdeke lehet az elsődleges szempont az eljárásokban. Ha felmerül a gyanú, hogy a láthatás nem a gyerek érdekét szolgálja, akkor nem kellene őt kitenni a kényszerláthatásnak – fogalmazott Rácsok Balázs.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!