Hírek

2015.11.08. 18:18

Iskolaválasztás: meghatározhatja a gyerek sorsát, a tanító személye is fontos

Megyei körkép – A lakóhely, a profil és az elsős tanító személye is befolyásolja a szülőket, amikor általános iskolát választanak.

Munkatársainktól

Veszprémben minden kisgyermeket el tudnak helyezni az iskolákban, mondta Szauer István tankerületi igazgató. A szülők körültekintően, igényesen választanak. A lakóhelyhez közeli iskola meghatározó a választásnál, valamint az intézmények különböző profilja. Többek között nemzetiségi, informatikai és nyelvi oktatást kínálnak a gyerekeknek.

Az elmúlt napokban Veszprémben a Szilágyi Keresztény Iskola kézműves-foglalkozásra, mesejátékra várta a leendő elsősöket és szüleiket

Vannak szülők, akik tanítót választanak, ennek alapján döntenek a beíratásnál. A népszerűbb oktatási intézményekbe ugyan többen jelentkeznek, de a körzetében minden gyermek kap helyet. Az általános iskolák a napokban kezdték az ovisokat iskolába hívogató programok, játszóházak szervezését, akár tíz-húsz alkalom is lesz a 2016. áprilisi beiratkozásig. Veszprémben az önkormányzati intézmények mellett két egyházi iskola működik. Az elmúlt napokban a Szilágyi keresztény iskola kézművesfoglalkozásra, interaktív mesejátékra várta a leendő elsősöket és szüleiket. Az iskola vallási nevelési alternatívát kínál, nyitott minden felekezetű család iránt. Ide azok a szülők íratják be a gyerekeket, akik szeretnék őket testileg és lelkileg biztonságban tudni. Az egyházi nevelés mellett az örökös ökoiskola címet viselő intézményben fontos a környezettudatosság, a sport és a néptánc is, mondta Barabás Andrea alsó tagozatos intézményvezető-helyettes.



Kreschka Róbert és felesége négy lánygyermeket nevel. A legnagyobb a Szilágyi elsőse, a második kislány most készül iskolába. Az édesapa azt mondta, a választásnál meghatározó volt a keresztény szellemiség, illetve a néptáncoktatás, az óvodából sok család jött ebbe az intézménybe. Valószínűleg jövőre is ezt az iskolát választják. A tósokberéndi Szent István Király Római Katolikus Általános Iskolának évről évre újabb tantermeket kell létesítenie, hogy be tudja fogadni a jelentkezőket. Már tavalyelőtt két új tanteremmel várták a diákokat, majd egy újabbat építettek hozzá, az idén pedig a főépület alsó szintjének a megújítása mellett egy új emeletet építettek rá. Az iskola igazgatója, Rieder András lapunknak elmondta, hogy az intézményt a Veszprémi Érsekség működteti, illetve finanszírozza a bővítéseket és a felújításokat.

– A tósokberéndi iskolában kitűnő tanári gárdával, nyugodt és családias, biztonságot sugárzó légkörben folyik az oktatás, amely vonzóvá teszi a szülők és gyerekek számára azt, hogy ezt az intézményt válasszák. Lényeges eleme a nevelésnek a keresztény értékek közvetítése, az ehhez tartozó napi imádságok és rendszeres részvétel a szentmisén – számolt be a Naplónak az intézményvezető.

A tapolcai Barczáné Tóth Boglárka kisfia, Gergő jövőre megy első osztályba. Az édesanya szerint egyáltalán nem egyszerű az iskolaválasztás.

Barcza Gergő jövőre lesz első osztályos, addig is szívesen tölti ki a foglalkoztató füzet feladataitnagymamája, Éva segítségével. Még nem döntötték el, hogy melyik iskolában kezdi el tanulmányait 
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

– Gergő egyházi óvodába jár, ahol nagyon jól érzi magát. Mehetne egyházi iskolába, ugyanakkor a város iskolái között van olyan, amelyik a zenében, más a nyelvben vagy a sportban erős. Mindegyik nagyon fontos. Gergő mozgékony, jó lenne, ha sokat sportolna, az idegennyelvtudás elengedhetetlen, a zene pedig jellemformáló erővel bír. Még nem döntöttünk, hogy melyikbe íratjuk, de amennyiben lesz rá lehetőségünk, együtt megyünk el majd a nyílt napokra, hogy többet tudjunk az intézményekről. Szempont lehet az is, hogy egy osztályban hány tanuló lesz, hiszen jó, ha egyegy gyerekkel minél többet tud foglalkozni a tanító néni. Az ő személye szintén lényeges, hiszen megszerettetheti az elsősökkel az iskolát, azonban csak az első két évben van a tanulókkal. Szóval nem könnyű eldönteni, hogy hol lesz legjobb helyen a gyermekünk – mondta Barczáné Tóth Boglárka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!