Hírek

2015.11.14. 15:42

Rendet kell tenni Szíriában, Irakban, Afrikában!

Nógrádi György és Tarjányi Péter biztonságpolitika szakértők egységes és mielőbbi európai fellépést sürgetnek a párizsi terrortámadás után.

Kovács Erika

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a párizsi terrortámadás kapcsán elmondta: a francia hírszerzés és elhárítás csődöt mondott. Most rövid idő alatt válaszolnia kell Európának: képes lesz-e migránskérdésben egységesen gondolkodni, Oroszországgal és az USA-val végre közösen rendet tenni az Iszlám Állammal szemben és megállítani a migrációt. Ha erre nem képes, végveszélybe sodorja önmagát, ennek első jeleit most láttuk. Mint kiemelte, a párizsi merénylet a legnagyobb a madridi óta. Hozzátette, az utólagos francia intézkedések, hogy 1500 katonát riadóztatnak, nem tud megoldani semmit, ahogy a rendkívüli állapot sem. Rámutatott, a történtek okozhatnak civilizációs ellentétet az itt levő muszlimokkal szemben, akár a migránsokat, akár a már itt élő muszlimokat tekintve, de reméli, erre nem kerül sor. Döntő részük ugyanis nem terrorista, és minden valláson belül vannak szélsőséges elemek.

Reményei szerint hazánkat nem fenyegeti hasonló tragédia, itt kis létszámú a muzulmán közösség, és a magyar felsőosztályhoz tartozik, természetesen ettől még előre semmit nem lehet tudni. Azt mondta, bárhol, bármikor, bármi megtörténhet. – Ideje, hogy minden biztonságpolitikai szakértő, aki évek óta azt mondja, hogy nincs terrorveszély, gondolja ezt át! – fogalmazott. -Európa rákényszerül, hogy egységesüljön! A mostani merénylet rávilágít arra, nincs más választás! – hangsúlyozta.

Tarjányi Péter nemzetbiztonsági szakértő szerint az alapvető kérdés az, hogy kik hajtották végre az akciót?  Külföldiek, migránsok, ennél biztonságpolitikai szempontból rosszabb, ha uniós-, vagy francia állampolgárok. Kérdés továbbá, vannak-e segítőik, kik ezek, vannak-e még szabadlábon terroristák, mindezt most mielőbb ki kell deríteni, amiatt is, hogy ne kezdődjön súlyos, civilizációs konfliktus, az itteni, békés muszlimokkal szemben – vélekedett.

Hozzátette, komoly terror elhárítási pofont kapott Európa. Korábban sorozatban már voltak olyan akciók, amikor ki tudták deríteni a szakértők, honnan indult, ki, hol kapott kiképzést, honnan kaptak fegyvereket, de mindezt csak utólag tudták meg. Ez ma már nem elég, ezen változtatni kell, dinamikusabb fellépésre van szükség! – mondta.

Tarjányi Péter szerint a problémát ott kell megoldani, ahonnan elindul, Európának nemzetállami gondolkodás helyett meg kell jelennie egységes katonai, terror elhárítási, titkosszolgálati erővel Szíriában, Afrikában, Irakban és rendet kell végre tenni!

Közölte továbbá, Európa megbukott eddigi gondolkodásával, de terror veszély főként, Nyugat-Európában van. Kérdésre válaszolva az is mondta, továbbra sem tervezi, hogy Új-Zélandra vagy Ausztráliába költözzön. Mint mondta, nem lehet elfutni a harc elől, ezt meg kell vívnia Európának!

Vélekedése szerint hazánkban, így megyénken sincsenek veszélyben a francia tulajdonú cégek. Kérdésünkre, miszerint Kína a támadás után kijelentette, ezentúl nemcsak szemléli az eseményeket, miként kell értelmezni, rámutatott, Kína, akárcsak Oroszország a globális kereskedelemben érdekelt, másfelől tisztában vannak a terroristák erejével, így számukra is alapvető a megfékezésük. A világnak a fasizmus, és kommunizmus után most a terrorizmussal kell felvennie a harcot – fogalmazott Tarjányi Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!