Hírek

2015.12.14. 09:26

Igazoltat a közösségi oldal?

Olvasónk hívta fel a figyelmünket egy nem mindennapi esetre, történt ugyanis, hogy a legismertebb közösségi oldal privát üzenetben kérte el a felhasználó személyazonosságát igazoló okmányának digitalizált másolatát

Balogh Ákos

Alapjában véve is elgondolkodtató kérdés lehet sokak számára, ki kérheti el a személyazonosságunkat igazoló okmányunkat és kinek vagyunk kötelesek megmutatni azt, ezért lehet igazán hajmeresztő, amikor a legismertebb internetes közösségi oldal privát üzenetben kéri ezt egy felhasználótól, és korlátozza a hozzáférését a kérés teljesítéséig. Így járt egyik olvasónk is, aki felháborodásával hozzánk fordult.

Bár a hatályos jogszabályok szerint csak hatósági személynek vagyunk kötelesek megmutatni személyi igazolványunkat – vagy más, azonosításra alkalmas fényképes okmányunkat –, mégis számtalan esetben kérhetik azt a mindennapok során, amikor a békesség kedvéért – például jegyellenőr vagy biztonsági őr kéri –, vagy épp az adott dohány vagy szeszesital megszerzéséért kérdés nélkül megmutatjuk, tudomásul kell vennünk, hogy a közösségi portál is hasonlóképpen kérheti, hogy igazoljuk magunkat, persze nem minden esetben, nem árt, ha kellően körültekintőek vagyunk!

Az eladónak nem vagyunk kötelesek megmutatni a személyinket, de akkor ő sem köteles kiszolgálni minket dohánytermékkel vagy alkohollal, nagyjából ehhez a példához lehetne hasonlítani a közösségi felület kérését is alapesetben, így lehetne összegezni Klausz Melinda közösségimédia-specialista a Napló érdeklődésére megfogalmazott válaszát.

Nem újdonság ez, leggyakoribb oka az „igazoltatásnak” az, amikor a felhasználó túl sok játékot csinál, túl sok üzenetet ír vagy reklámokat küldözget valakinek, egyszerűen nem egy magánszemély mentalitásával viselkedik az oldalon, például céges oldalként kezeli a privát felületet, amire egyébként máshogy volna módja. A másik lehetőség az, hogy egyszerűen csak azonos néven van regisztrálva valaki és a tévedés lehetőségét zárják ki, vagy esetleg álnevet használ a profil gazdája. A közösségi felület szabályaiban ezek szabályozva, tiltva vannak, amit mindenki elfogad a regisztrációjával. Fontos ugyanakkor, hogy általánosságról beszélünk, amikor a közösségi oldal saját felületén adatlap kitöltésével kéri ezt, a jelenlegi eset azonban ettől eltérő, privát üzenetben vagy e-mailben az oldal sohasem kér semmilyen személyes adatot, senki ne reagáljon, legkevésbé se teljesítse a kérést, mert spam vagy adathalász tevékenységgel áll szemben a felhasználó. Ha ilyennel találkozunk, érdemes jelenteni, mert minél előbb kap értesítést a közösségi médiafelület, annál előbb le tudja kapcsolni az ilyen álinformációk küldőit – mondja a szakértő.

Klausz Melinda a közösségi oldal szabályszerű „igazoltatásával” kapcsolatban még elmondta: ez egy felület, amit saját elhatározásod alapján használsz, vagy elfogadod a játékszabályait, vagy el kell tőle búcsúzni. A közösségi oldal amellett áll ki, hogy megtisztítsa a felületét az álprofiloktól, rengeteg a visszaélés, az emberek egymást támadják, trollkodnak, beszólnak, fontos, hogy a személyiségét és véleményét igenis mindenki vállalja fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!