Hírek

2016.01.08. 19:13

A lakóházak előtt a tulajdonosnak kell tisztítani a járdát

Veszprém - A lakóház előtt az ingatlan tulajdonosának kell eltakarítani a havat. Ezt a közterület-felügyelők ellenőrzik, és a hóeltakarítás elmaradása esetén figyelmeztetik a lakosokat.

Balla Emőke

Veszprémben a belvárosban lévő járdákat, a lakótelepen a kiemelt utakat, az épületekhez vezető, a házakat összekötő járdákat, a parkokon átvezető járdákat a VKSZ Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. takarítja. A jogszabály szerint a családi házas övezetben a lakóház előtti járdákat az ingatlan tulajdonosának kell tisztítani, ami azt is jelenti, hogy például a sarokházban élőknek mindkét oldalon el kell lapátolniuk a havat. Ugyanazt a síkosságmentesítést kell alkalmazni az ingatlanok tulajdonosainak, mint a város többi pontján: természetes alapú mentesítőanyagot, környezetkímélő zeolitot vagy zúzalékot, fűrészport, tájékoztatott Kovács Zoltán, a veszprémi polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodájának a vezetője. Sózni a lakóházaknál sem szabad, védeni kell a fás szárú növényeket.

Fotó: Balogh Ákos

Arra a kérdésre, hogy ki ellenőrzi a járdák tisztaságát, az irodavezető elmondta, a közterület-felügyelők rendszeresen, folyamatosan járják a várost. Ahol azt látják, hogy az ingatlan tulajdonosa nem tisztította el a havat, ott a postaládába bedobnak egy felszólító cédulát vagy  becsöngetnek, tömbházaknál megkeresik a közös képviselőt. Nemcsak az utcai hóeltakarításra figyelmeztetnek, de az ereszekről lecsúszó hóra és jégcsapokra is. Idén figyelmeztetés már történt, büntetés még nem, senki ellen nem indítottak eljárást.

Kovács Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy a hóeltakarítás állampolgári kötelezettsége mindenkinek. Érdemes erre a szomszédoknak is felhívni egymás figyelmét, illetve ellapátolni, megtisztítani a járdát az idős, beteg szomszédaink helyett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!