Hírek

2016.01.27. 11:35

Méltánytalan a fizetésük: Az óvodai dolgozók egységes bérkompenzációjának hiánya problémát jelent

Veszprém – Méltánytalanul keveset keresnek a pedagógusokat támogató szakemberek Fekete Györgyi, az Óvodai, Bölcsődei Dolgozók Munkástanácsának alapítója, elnöke szerint. A szakember kiemelte, az óvodai dajkák, segítők még soha nem részesültek bérkompenzációban, ami tarthatatlan.

Kutasi Zsófia

A munkástanács 2013 végén azzal a céllal alakult, hogy képviselje a területen a pedagógusokat támogató szakemberek érdekeit. Az elnök szerint az egyik fő probléma, hogy a pedagógus-életpályamodell bevezetésekor a támogató és technikai dolgozók kimaradtak a bérkompenzációból. A dolgozók bére soha nem emelkedett a minimálbér fölé, vagyis az idősebb, fiatalabb dajkák és technikai személyzet is nyolcvanezer forint körül keres, ami méltánytalanul alacsony. A szakember szerint ötvenszázalékos béremelés már elfogadhatóbb fizetést eredményezne.

Fekete Györgyi úgy véli, sokat lendítene az ügyükön, ha a pedagógus-szakszervezet felkarolná a törekvéseiket, mivel a szakszervezet több területen, így a bérkompenzáció terén is sikeresen képviseli a dolgozókat. Emellett jó lenne, ha az óvodai dolgozók nagyobb figyelmet kapnának, mivel ők sok esetben a háttérbe szorulnak. Mindenkinek az érdeke, hogy a szakmát egységesen felkarolják, hiszen egymás munkáját támogatva, kiegészítve dolgoznak együtt.

Mindenkinek az érdeke, hogy a szakmát egységesen felkarolják Fekete Györgyi szerint. Fotó: Kutasi Zsófia

Az elnök kiemelte, a dajkák munkája is nélkülözhetetlen, a mindennapokban ugyanúgy helytállnak, mint az óvónők, mégis a megbecsülésük aránytalanul alacsony.

A szakember szerint az alacsony fizetés ellenére a legtöbben nem hagyják ott a pályát, amelyen a gyerekek, a szakma szeretete bírja maradásra őket.

A témáról megkérdeztük dr. Perlaki Máriát, a pedagógus szakszervezet Veszprém megyei elnökét, aki szintén az összefogás fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta, egyetértenek ezekkel a törekvésekkel, a jelenlegi helyzet tarthatatlan, ezért a segítő dolgozók bérének rendezése mint téma folyamatosan napirenden van a szakszervezetnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!