Hírek

2016.03.04. 11:45

Elítéltek egy orvhorgászt - Nem írta be a zsákmányt a fogási naplóba, mert "sietett a mosdóba"

Zánka - Orvhalászat miatt ítéltek el egy rokkantnyugdíjas férfit, aki egy tanú szerint „kotorászott” a Balatonban.

Mátételki András

A bírósági ítélet szerint a 61 éves férfi a vízparti házához tartozó stégről indult horgászni 2013. október 4-én kora délután. Csónakjával úgy 500 métert tett meg a parttól, majd a tiltott halfogási eszköznek minősülő, úgynevezett sorhoroggal kifogott három fogassüllőt és egy angolnát. Zsákmányát nem írta be a fogási naplóba, amelyet a partról figyelő vízirendészet munkatársai lefoglaltak, a halakat pedig visszaadták a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. munkatársainak.

A Balaton-parti településen élő férfi tagadta a bűnösségét, állítása szerint szabályosan fogta ki a halakat. Azt mondta, azért nem írta be a naplójába a halakat, mert sietnie kellett a mosdóba. Elismerte, hogy nem akarta beengedni otthonába a rendőröket – akik ezek után átmásztak a kerítésen –, mert nem volt náluk házkutatási parancs.

Az egyik tanú a következőket vallotta: „Nem a megszokott, normális módon horgászott, hanem, úgy tűnt, mintha valamit keresne a vízben...” Hozzátette, azt a partról nem lehetett megítélni, hogy milyen szerelék volt a botján, de nagyon furcsa volt az, amit és ahogyan csinált. Kiderült, a vádlott általában délelőtt és késő délután volt kint a vízen egy-egy órát. Valaki így jellemezte horgászatát: „Bottal kotorászott a vízben”.

A büntetlen előéletű férfit orvhalászat vétsége miatt jogerősen 100 ezer forint pénzbüntetésre ítélték. A törvényszék helybenhagyta az első fokon hozott döntést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!