Hírek

2016.03.04. 17:58

Megtámadták a lőporgyári népszavazást

Balatonfűzfő – Felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be a balatonfűzfői lőporgyárral és az ipari park további fejlesztéseivel kapcsolatban kezdeményezett népszavazások ellen a helyi választási bizottsághoz.

Marton Attila

Lublóy Géza, a balatonfűzfői helyi választási bizottság (HVB) elnöke érdeklődésünkre elmondta, mindkét kérdéshez érkezett felülvizsgálati kérelem, amelyeket továbbítottak a Veszprémi Törvényszéknek, amely harminc napon belül dönt azokról. Hozzátette, a törvényszék akár helybenhagyja, akár megváltoztatja a HVB határozatát, nem lehet fellebbezni a döntés ellen.

Ahogyan arról a Naplóban korábban beszámoltunk, Lajkó Frigyes és Illés Susan önkormányzati képviselő januárban kezdeményezett népszavazást két kérdésben: létesüljön-e lőporgyár és hadianyag raktárbázis a településen, valamint hogy az ipari parkban működő veszélyes üzemekben végrehajthassanak-e további kapacitásbővítő fejlesztéseket a cégek. Úgy tudjuk, a beadványban arra hivatkoztak, hogy a beruházásról szóló kérdésben nincs hatásköre dönteni a helyi képviselő-testületnek, míg az ipari park területére vonatkozó kérdésnél azt kifogásolták, hogy a népszavazási kezdeményezés nem csupán Balatonfűzfőt, hanem a litérieket is érinti.

Amennyiben a törvényszék helybenhagyja a HVB határozatát, a polgármesternek kell a legközelebbi képviselő-testületi ülésen tájékoztatni erről a képviselőket, akik az azt követő ülésen dönthetnek arról, kiírják-e a népszavazást. Ha ezt megteszik, akkor a HVB tizenöt napon belül tűzi ki a referendum napját a kitűzés napját követő 50. és 70. nap között, vagyis leghamarabb júliusban szavazhatnak a helyiek ezekben a kérdésekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!