Hírek

2016.04.22. 16:24

Árvízi védekezés - Helyreállítják a vörösiszaptól sérült patakmedret

Devecser – Megkezdték a Torna-patak mentén a földmunkálatokat annak érdekében, hogy az áradásokat megelőzzék. A sportpályától az ipari parkig tartó területen emelik meg a patak medrét.

Penk Tímea

A Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, Kovács Zoltán elmondta, hogy a vörösiszap-katasztrófát követően a szennyezett földréteget elszállították, most pedig helyrehozzák a sérült patakmedret.

- Az Országos Vízügyi Igazgatóság elkülönített keretéből állítják helyre a Torna-patak úgynevezett depóniáját. 1,6 kilométer hosszan, körülbelül hatezer köbméter földet mozgatnak meg annak érdekében, hogy megelőzzék a patak áradását – mondta Kovács Zoltán. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője, Csonki István hozzátette: depóniával megemelik a partmagasságot, hogy megelőzzék a gyors lefolyású, úgynevezett villámárvizeket. Körülbelül tíz hektárnyi területet veszélyeztet jelenleg egy hirtelen áradás.

A depónia elkészültével az itt élő emberek nagyobb biztonságban lesznek – hangsúlyozta Kovács Zoltán

A patakmeder helyreállításának a munkálatait július végéig befejezik, a költségek megközelítik a 35 millió forintot.

- A depónia elkészültével az itt élő emberek nagyobb biztonságban lesznek – hangsúlyozta Kovács Zoltán.

A tájékoztató végén Ferenczi Gábor polgármester megköszönte az állami és kormányzati támogatást, valamint az államtitkár konstruktív hozzáállását mind a patakmeder helyreállításában, mind a városon áthaladó közutak felújításában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!