Hírek

2016.05.11. 07:57

Aszfaltozást ígértek a sértettnek, 96 millió forintot csaltak ki tőle

Az Ajkai Járási Ügyészség különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt három, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei illetőségű és egy budapesti, egymással rokoni kapcsolatban álló személlyel szemben emelt vádat, akik 2012 decemberétől 2014 őszéig – útépítési munkákra hivatkozva – mintegy 96 millió forintot csaltak ki az ügy sértettjétől, azzal hitegetve őt, hogy a munkálatok elvégzését követően a jutalékkal növelt összeget kapja vissza.

A vádirat szerint a legidősebb vádlott – aki két társának az apósa, a negyedik elkövetőnek pedig a sógora volt – egy kft. megbízásából országszerte útjavítási munkálatokat végzett. 2012 végén jutott el az egyik Veszprém megyei faluba, ahol telefonon, álnéven bemutatkozva felhívta a sértettet, és elmondta, hogy a környéken aszfaltozási munkákat végeztek, a megmaradt anyaggal ellenszolgáltatás fejében a sértett háza előtti útszakaszt is leaszfaltozná. A sértett az ajánlatot elfogadta, majd a munka elvégzését követően a pénzt kifizette.

A férfi ezt követően rendszeresen felhívta a sértettet, és nem létező útépítési munkák kivitelezésére, több alkalommal kért tőle pénzt azzal, hogy a munkák elvégzése után a jutalékkal növelt összeget adja neki vissza. A vádlott különböző ismerőseinek a bankszámlaszámait adta meg a sértettnek, aki a pénzt ezekre a számlákra fizette be. A vádlott az ígért munkálatokat nem végezte el, és a sértett által átutalt, közel 39 millió forintot sem fizette vissza.

Az elkövető egyik veje tudott a csalásról, s előbb apósa kérésére, majd utóbb saját elhatározásából hívogatni kezdte a sértettet, továbbra is azt a látszatot keltve, hogy az útépítési munkák folytatódnak. A férfi így apósával közel 20 millió forinton osztozott, mintegy 25 millió forintot pedig saját magának tartott meg. Vőtársa szintén tudomást szerzett rokonai tevékenységéről, s elhatározta, hogy ő is pénzt szerez a sértettől. 2014 májusától azonos módszerrel további 4 millió forintot csalt ki. Rajtuk kívül a sértett megkárosításában – több mint 8 millió forint erejéig – a csalási sorozatot elindító vádlott sógora is közreműködött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!