Hírek

2016.05.06. 12:43

Központban a környezeti nevelés

Várpalota – Örökös ökoiskola címet kapott idén a Várkerti Általános Iskola, ami a legnagyobb állami elismerés a környezeti nevelést végző intézmények körében. Mit is jelent mindez a gyakorlatban?

Szabó Péter Dániel

Idén három várpalotai intézmény vehette át az ökoiskola megtisztelő címet Kőrösi Csabától, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóság igazgatójától. A Vásárhelyi Tagiskola és az Inotai Tagiskola mellett elismerést kapott a Várkerti Általános Iskola is, sőt, utóbbi intézmény az örökös ökoiskola címet is viselheti.

A Várkerti az idei évtől viselhet az örökös ökoiskola kitüntető címet. Sok évet dolgoztak a rangos elismerésért

– A Várkerti iskola életében már több mint 20 éve jelen van a környezeti nevelés, minden évben szakköröket, kirándulásokat, versenyeket szerveztünk a témában.  Első alkalommal 2009-ben pályáztunk az ökoiskola címre, ugyanis a kiírásban láttuk: a cím eléréséhez szükséges tevékenységeket mi már eddig is végeztük. Létrehoztunk ezt egy öko-munkacsoportot is, amely a mai napig működik, de nemcsak a csoport tagjai, hanem az egész tanári kar magáénak érzi  kezdeményezést, mindenki aktívan bekapcsolódik a diákság környezettudatos nevelésébe – mondta el kérdésünkre Vancsek Ferenc, a Várkerti iskola pedagógusa, az öko-munkacsoport vezetője, s nem mellesleg az idén 10 éves várpalotai környezetvédő civil szervezet, az Egészséges Palotáért Egyesület (EPE) elnöke.

A Várkerti iskola diákjai a Veszprémi Állatkertben tartott vetélkedőn

Az első ökoiskola cím három évre szólt, majd újabb sikeres pályázat eredményeként nyerték el a második oklevelet is. A harmadik alkalommal, idén kapták meg az örökös ökoiskola címet. Szeretnének megfelelni a rangos elismerésnek. Négy éve minden esztendőben kitűznek egy általános célt. Idén a környezetvédelem éve van az iskolában, ehhez kapcsolódva szerveztek programokat az év során. A már említett szakkörök mellett például környezetvédelmi versenyt, de a diáknapokon is kiemelten foglalkoztak a környezetvédelemmel. A napokban pedig a Veszprémi Állatkertben jártak, ahol jó hangulatú vetélkedőn vehettek részt a nebulók. – Első osztályos diákok éppúgy részt vettek, mint végzős tanulóink. A csapatoknak hat állomáshelyre kellett eljutniuk egy térkép segítségével, meghatározott időbeosztással. A feladatok között volt puzzle, „állati" activity, környezetvédelmi totó, szelektív hulladék válogatás, szókereső rejtvény, éneklés és kőkereső. Utóbbi feladatnál a kövekre írt kérdésekre kellett válaszolni, miután a megjelölt követ megtalálták a diákok – mondta el Vancsek Ferenc.

Cél az újrahasznosítás. Műanyag kupakokból készítenek ajándéktárgyakat a Vásárhelyi tagiskola nebulói

Az Inotai Tagiskola szintén a zászlajára tűzte a környezeti nevelést. Ők ebben a tanévben pályáztak elsőként az ökoiskola címre, s nyerték el sikerrel három évre. Széplaki Magdolna, az iskolai öko-munkacsoport vezetője kérdésünkre elmondta, az intézmény már régóta kiemelt feladatként foglalkozik a fiatalok környezeti nevelésével. – Rendszeresek az erdei iskolák, a táborok, a természetjáró szakkör programját kiegészítettük barlangászattal is, tankertben konyhakerti növényeket ültetünk, s azokat fel is dolgozzuk – részletezte a tanárnő.

Az ökoiskola cím elnyeréséhez többek között szükséges volt az is, hogy a helyi tantervben és a pedagógiai programban is szerepeljen a környezeti nevelés és a fenntarthatóság kérdésköre, valamint az iskola minden dolgozója ezt a szempontot érvényesítse mindennapi munkája során.

A friss zöldségeket is örömmel fogyasztják az Inotai Tagiskola lelkes tanulói
Fotó: Várkerti Általános Iskola és Tagiskolái

Szintén ökoiskola címet kapott idén a Vásárhelyi András Tagiskola. – Gyakran szervezünk kirándulásokat, számtalan módon nyitunk a természet felé. Pedagógiai programunk, tantervünk is kiemelten foglalkozik a környezeti neveléssel. Rendszeresen tartunk témanapokat, s különböző projekteket valósítunk meg a jeles napokhoz kapcsolódva. Ilyenek az egészségnapok, a szakkörök, a vetélkedők, de újrahasznosítható anyagok felhasználására is törekszünk – mondja Kaukerné Romhányi Anikó, a környezeti nevelés koordinátora, akitől megtudtuk, a sikerrel lebonyolított Víz és a Föld világnapi programok mellett kirándulást terveznek a soponyai ökocentrumba, valamint gyógynövény kiskert kialakítását is tervezik az iskolában.

Címkék#ökoiskola

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!