Hírek

2016.06.11. 12:34

Ásványvíz a csapból?

Pápa - Ahogy egyre feljebb araszol a hőmérő higanyszála, a vízfogyasztás is ugrásszerűen nőni kezd. Felmerül azonban a kérdés: milyen vízzel oltsuk a szomjunkat?

Polgár Bettina

– Szerencsés helyzetben vannak a pápai és a környékbeli lakosok, hiszen a csapból folyó víz ásványvíz minőségű – hangsúlyozta Szili Ágnes, a Pápai Vízmű Zrt. laboratóriumvezetője. Mint mondta, a tavalyi évben mind a négy tapolcafői kút megkapta az ásványvíz-minősítést, mellyel korábban csak az egyik büszkélkedhetett. Az elmúlt év októbere óta ez a víz már öt Marcal-menti településre is eljut egy sikeres vízminőség-javító projektnek köszönhetően, így jelenleg 19 településen fogyaszthatják a kiváló minőségű csapvizet.

Szili Ágnes kiemelte, a kimagasló vízminőséghez hozzájárul a magas magnézium-, kalcium-és hidrogén-karbonát tartalom, ami a víznek kellemes ízvilágot ad. – A vizünk nátrium-összetétele alacsony, 3-4 milligramm literenként. Erre azért vagyunk büszkék, mert a nagyobb nátrium koncentráció fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Összehasonlításképpen fontos leszögezni, hogy a palackozott vizek esetében literenként tíz milligramm nátriumtartalom alatti vizet nem igazán lehet találni. Szintén a csapvíz javára írható, hogy nem található benne ammónium-ion, és a nitrát tartalma is elhanyagolható – mutatott rá a laboratóriumvezető.

Baki Csaba, a Pápai Vízmű Zrt. laboratóriumvezető-helyettese fotométeres mérést készít elő Fotó: Vallner Bettina

– A kánikula közeledtével megnő a vízfogyasztás. Sokan nagy zsugorokkal vásárolják meg a palackozott vizeket, melyek esetében azonban előfordulhat, hogy a nagy meleg hatására a műanyag palackból nemkívánatos anyagok oldódnak ki. Emellett megeshet, hogy a magas hőmérséklet hatására bizonyos idő után a műanyag palackban elszaporodnak a mikrobiológiai élőlények. Ezt a Veszprém Megyei Kormányhivatal laboratóriuma által végzett kísérletek is igazolták, ugyanis a vizsgált palackozott vizekben a meleg hatására megemelkedhet a csíraszám, azaz azon baktériumok száma, melyek elszaporodhatnak az adott hőmérsékleten – ismertette Szili Ágnes. Hozzáfűzte, a határérték szerint 22 Celsius-fokon a csíraszám nem lehet magasabb ötszáznál.

A laboratóriumvezető hangsúlyozta, a hosszú ideje palackokban álló vízzel szemben a csapvizet minden héten megvizsgálják. – A laboratórium ütemterv szerint végez jogszabályban előírt kötelező vizsgálatokat. A csapvíz így mindig ellenőrzött minőségű, hiszen nekünk mint szolgáltatónak az feladatunk, hogy mind kémiailag, mind pedig bakteriológiai szempontból folyamatosan a vonatkozó kormányrendeletnek megfelelő minőséget szolgáltassuk. Aki csapvizet fogyaszt, az biztos lehet benne, hogy mindig kifogástalan minőségű vizet iszik – emelte ki Szili Ágnes.

A Pápai Vízmű Zrt. laboratóriumvezetője hozzátette, a 30 Celsius-fok feletti kánikula beköszöntével idén is kitelepülnek majd a Kossuth utcára, ahol vízosztó sátrat és párakaput állítanak fel, valamint a Fő téren szintén egy párakapu biztosítja majd a felfrissülést. Emellett a vízmű munkatársai legközelebb a játékfesztivál alkalmával, június 17. és 19. között délutánonként segítik a rendezvényre ellátók számára elviselhetővé tenni a hőséget, továbbá a csapvíz fogyasztására is igyekeznek majd ráirányítani a figyelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!