Hírek

2016.06.15. 10:38

Ha összefogunk, semmi sem lehetetlen - Saját erőből fejlődik Dabrony

Két ismert személy is kötődik a 417 lakosú Dabronyhoz. Gárdonyi Géza ott tanított egy évet, és Dabronyban látta meg a napvilágot Milfajt Ferkó betyár.

Tisler Anna

A község lakosai ápolják múltjuk emlékeit, gondozzák a műemlékeiket. Fejlesztéseik nagy részét saját erőből oldják meg, amelyhez hozzájárul a településen működő 17 vállalkozás által fizetett iparűzési adó. A pályázati lehetőségeket is kihasználják. A hét éve működő polgárőr egyesület nemrég kapott új gépkocsit járőrszolgálata ellátásához, és a falugondnoki szolgálat gépkocsija is új. A községben jelenleg is folynak felújítások. Kozma Sándor polgármester társadalmi megbízatásúként első ciklusát tölti, de máris több fejlesztés fűződik a nevéhez. Tavaly adták át az óvoda új épületét. Az intézmény régóta működik a községben, az épület viszont már nem felelt meg a követelményeknek. Az épületet és a nagy udvart saját erőből újították fel. A berendezés korszerű, melegítőkonyhájuk is van. A kerítés falára mesefigurákat festettek. A 19 helybeli gyerek egy csoportban van két óvónő és egy dajka felügyelete mellett telnek a napjaik. Most az önkormányzat épületét és a faluházat újítják fel, már fel is állványozták azokat. Tervezik a temető kerítésének a felújítását, a közvilágítás korszerűbbé tételét, a világháborús emlékmű rendbetételét.

Kozma Sándor polgármester

- Látványosan fejlődünk, gyarapszunk, és ez örömmel tölt el mindenkit - mondta a polgármester. Ő maga a szomszédos Nagyalásony szövetkezetében dolgozik, családjával három éve költözött Dabronyba. Munkája miatt sokan ismerték őt a községben. Lakossági felkérésre indult a választáson. Az öt tagú képviselőtestületből hárman újak, ketten már korábban is részt vettek a község vezetésében. Második ciklusát tölti Szakálné Berkes Erika alpolgármester, aki egyben a helyi polgárőrség elnöke is. Kérdésünkre elmondta, hogy hét éve alakultak újjá, a jelenlegi létszámuk harminc fő. Szükség is van ennyi emberre, ugyanis minden este járőröznek, és néha napközben is végigmennek az utcákon. Sok az idős, harmincan nyolcvan éven felüliek, növeli a biztonságérzetüket, ha polgárőrt látnak a közterületeken. Az utcák rendjét kamerarendszer is őrzi. A polgárőrségen kívül még egy civil szerveződés, a sportegyesület működik. A Szabó Ferenc edző vezette férfi labdarúgó csapat a megyei negyedosztályban játszik, az idei szezont második helyezettként zárták. A község büszke rájuk. Jó minőségű labdarúgó pályát már kialakítottak, a rövid távú tervek között szerepel egy öltöző építése is.

A Gárdonyi szobornál minden évben koszorúznak

A községben sok a kisgyermekes család. Örülnek, hogy az óvodai ellátást helyben megkapják, az iskolások Nagyalásonyba járnak. Húsz kilométerre vannak Pápától, a továbbtanulók gyakran választják azt a várost, de járnak középiskolások Ajkára is. A városok közelsége miatt, akinek piacképes a tudása, könnyen talál munkalehetőséget. Aki a munkaerőpiacról kiszorul, helyben a közfoglalkoztatásban vehet részt. A polgármestertől megtudtuk, kevés a közfoglalkoztatásba bevonható személy. A megfelelő félkészültségű munkaerő hiánya idővel a vállalkozások fejlődésére is kihat.

- Remélem, hogy az elindult fejlesztések, beruházások a lakosság közérzetét is pozitívan befolyásolják - fogalmazta meg Kozma Sándor. - Jó volna, ha a fiatalok nem költöznének el, hanem itt, helyben telepednének le. Együtt többet tudnánk tenni a faluért. Tennivaló akad bőven, de összefogva, közös akarattal semmi sem lehetetlen.

Szakál Lajosné alpolgármester és a polgárőrség elnöke

A településen megtartják az anyák napját, az idősek napját, július végén pedig a falunapot. Őrzik Gárdonyi Géza emléket, a polgármesteri hivatal előtti téren áll az író szobra, amelyet halottak napján megkoszorúznak. A könyvtárban minden Gárdonyi mű megvan, a lakosság olvassa is azokat. Büszkék arra, hogy Gárdonyi Dabronyban írta A lámpás  című regényét, majd  ott kezdte írni az Én falum című könyvet. A művek a falusi élet nehézségeiről szólnak. Gárdonyi 1884. október elsején állt munkában tanítóként, és több, mint egy évig, 1885. október 15-ig dolgozott a faluban.

Most a polgármesteri hivatal épületét újítják fel

Az 1483-ban felszentelt evangélikus templom országos műemléki védettség alatt áll. Ez a környék egyik legrégebbi evangélikus temploma. Építését Kinizsi Pálnak tulajdonítják, ugyanis a felszentelés idején ő volt a környék földesura.  A templom a 19. század közepén leégett. Legutóbb  2006-ban újították fel. A község másik temploma, a Szent Lőrinc római katolikus templom 1770-ben épült.

Az óvodások Vidáné Kovács Katalin dajkával

Betyárnap szervezése is szerepel a terveik között. Milfajt Ferkó, Sobri Jóska alvezére ugyanis Dabronyban látta meg a napvilágot 1807. április másodikán. Milfajt Ferkó urasági inas volt, majd a katonaságtól  szökése után juhásznak szegődött. Később Sobri Jóska bandájába állt, ahol azzal tűnt ki, hogy tudott írni és olvasni. Sobrit 1836 októberében hagyta el,  és új bandát alapított Mógor Jancsival, Zsidó Józsival, Holics Gyurival, Király Jancsival, Lakat Miskával, Papp Andorral, Kiss Jancsival. Ők rabolták ki a  szolgagyőrpusztai Hunkár kastélyt. Hunkár Antal, a nemesi felkelő sereg századosaként részt vett a Napóleon elleni győri csatában, köztiszteletben állt, ezért a cselekmény óriási felháborodást váltott ki. Egy kocsmai veszekedésnél a véletlenül elsült puska térd felett  eltalálta Milfajt Ferkót. December 13-án aztán a pandúrok elfogták őt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!