Hírek

2016.06.05. 13:15

Hűtőhegyek a falu határában - Környezetkárosítás miatt emelt vádat öt férfi ellen az ügyészség

Hajmáskér - A Veszprémi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt öt férfival szemben, aki elektronikai termékeket gyűjtött és szerelt szét, a tovább nem értékesíthető, ám veszélyes hulladéknak minősülő alkatrészeket pedig egy hajmáskéri murvabányába vitte. A problémáról lapunk számolt be elsőként.

Szabó Péter Dániel

Alig 200 méterre jártunk a 8-as főúttól Öskü és Hajmáskér között. Likó László Zsolt várpalotai olvasónk vitt el minket 2014 nyarán az elhagyott murvabányához. Már odafelé sem volt szép a látvány. A nehezen járható földút mentén mindenütt kidobott háztartási gépek, főképp kibelezett hűtők és fagyasztóládák feküdtek, de használt gumiabroncsot és építési törmeléket is láttunk a fák és bokrok tövében. - Erre túráztam a minap, s megdöbbentett, amit tapasztaltam. Csak szemét mindenütt. Amit aztán az elhagyott murvabányában láttam, azt tényleg elszomorított. Szinte hegyekben állt a veszélyes hulladék. Biztosan nem néhány hét alatt került ide, ez hosszú évek munkája - mondta már a murvabányánál Likó László Zsolt, aki természetbarátként nehezen érti hogyan is vetemedhet valaki ilyesmire.

Likó László Zsolt várpalotai olvasónk hívta fel a figyelmet két éve az illegális hulladéklerakóra
Fotó: Szabó Péter Dániel

Az ügy akkor nagy felháborodást keltett, a rendőrség is nyomozni kezdett, végül tavaly nyáron Hajmáskéren fogták el az egyik gyanúsítottat, másnap hajnalban pedig összehangolt akció keretében kapták el segítőtársait is: a rendőrök végül öt embert gyűjtöttek be Hajmáskérről, Várpalotáról és Szécsényről. Mint kiderült, a szemétlerakásért két banda felel, az első csapat két éve felhagyott a bontott hűtők kihordásával, utódaik azonban folytatták a bánya feltöltését.

Az érintett terület egyébként állami tulajdonban van, a Honvédelmi Minisztérium pedig a Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. használatába adta. - Tudunk a problémáról, hiszen folyamatos kapcsolatban vagyunk a térség önkormányzataival. Ez több mint környezetszennyezés, itt már természetkárosításról van szó, ami köztörvényes kategória, épp ezért ismeretlen tettes ellen feljelentést is tett az érintett önkormányzat - mondta el akkor a Napló megkeresésére a Verga vezérigazgatója, aki hozzátette, érthetetlen és rendkívül szomorú, ami az lehagyott murvabányában és környékén látható, ám rettentő nehéz védekezni ellene. A terület nagysága miatt nem jöhet szóba a kerítés sem, rá-adásul hamar lyukat vágnának rajta az érintettek.

A Várpalota környékén található honvédségi területek az MH Bakony Harckiképző Központhoz (MH BHK) tartoznak. - Mintegy 151 négyzetkilométernyi lő- és gyakorlótér tartozik hozzánk. A terület nagysága nem teszi lehetővé a körbekerítést, viszont az ellenőrzések folyamatosak. Sajnálatos módon a lakosság illegális szemét- és veszélyesanyag-elhelyezése valós probléma, ami hatékony és gyors megoldást igényel, különösképp a Natura 2000-es védelem alatt álló területeken. Az elmúlt években több alkalommal volt példa arra, hogy az alakulat is feljelentést tett a rendőrségen, s meg is találtuk a természetkárosítókat, ám a tetten érés igen nehéz feladat - közölte kérdésünkre az ügy kirobbanásakor Vokla János ezredes, az MH BHK parancsnoka.

Az évek óta húzódó probléma most, úgy tűnik, megoldódik, hiszen az ügyészség veszélyeztetést eredményező környezetkárosítás bűntette, valamint veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat a bevezetőben említett férfival szemben.

A vádirat szerint az ügy három - várpalotai, illetve hajmáskéri illetőségű - vádlottja 2011 nyarától szerzett be régi, kidobott hűtőgépeket, egyéb műszaki termékeket, majd azokat egy további társuk segítségével bérelt garázsokban bontották szét. Azt követően, hogy a hűtőgépekből az értékesíthető fém alkatrészeket kiszedték, a hűtőszekrények megmaradt részeit a Hajmáskér melletti régi murvabányába és annak környékére szállították.

Három vádlott a következő években is folytatta tevékenységét, 2014-től pedig egyikük kifejezetten a régi hűtőszekrények, fémet tartalmazó műszaki cikkek összegyűjtése végett járta a Veszprém környéki falvakat. A vádlottak számára tovább már nem hasznosítható, veszélyes hulladéknak minősülő alkatrészek ezt követően is a hajmáskéri murvabányába és annak környékére kerültek. A lerakott hulladék a mennyiségénél és minőségénél fogva alkalmas volt - elsősorban - a talaj, a hűtőszekrényekből esetlegesen távozó hűtőközeg pedig a levegő minőségének veszélyeztetésére.

Egy további, szintén hasonló tevékenységet folytató elkövető esetében a környezetet veszélyeztető magatartást a veszélyes hulladékok kisebb számára figyelemmel nem lehetett megállapítani, azonban a vádlott a hulladékok gyűjtésével, tárolásával engedély nélküli hulladékgazdálkodási tevékenységet végzett, így neki veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt kell felelnie. Az ügy folytatásáról beszámolunk majd lapunkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!