Hírek

2016.06.21. 20:00

Tudták-e előre, hogy bedől? - Sötéten látják a jövőt a Quaestor-károsultak

Alapvetően a kormányt okoljuk a történtekért – mondta el lapunknak a veszprémi Venczel Lőrinc Quaestor-károsult. Nem tettek panaszt, mivel megalázónak érezték futni a pénzük után.

Németh Noémi

– A feleségemmel együtt mindketten Quaestor-károsultak vagyunk. Nyugdíjasként már biztonságra lenne szükségünk, de miután elvesztettük az ötéves megtakarításunkat, sötéten nézünk a jövőbe. Eddig csupán az összeg kétharmadát kaptuk vissza. A magas kamat ígérete miatt választottuk a Quaestor Értékpapír Zrt.-t.

- Most úgy érezzük, átvertek bennünket. Nem próbáltunk panaszt tenni, mivel megalázónak éreztük, hogy fussunk a pénzünk után. Alapvetően a kormányt okoljuk a történtekért - mondta el lapunknak Venczel Lőrinc Quaestor-károsult.

Fotónk Veszprémben, a tavaly novemberi tüntetésen készült. Az egyik Quaestor-károsult: Borisz József
Fotó: Balogh Ákos

Az Országgyűlés által módosított kárrendezési törvény alapján 1,4 milliárd forinttal emelkedhet a több mint hat-ezer károsultnak kifizetett összeg, adta hírül az mti. Kedvezően változott a kárrendezéshez kapcsolódó hozamszámítási szabály is. Az összeg kiszámításakor csak a befektető által ténylegesen elért jövedelmet, nem az értékpapírszámlán jóváírt kamatot kell levonni hozamként.

A Kárrendezési Alap korábban már több mint 20 ezer Quaestor- és Hungária-károsultnak mintegy 37 milliárd forint kárrendezést utalt át a kifizetőhely számára, amelyből az érintettek 33,6 milliárd forintot fel is vettek. Azok a károsultak, akik már hozzájutottak a korábbi összeghez, a különbözetet egy második kifizetéssel kapják meg, amelyről az alap írásban értesíti a jogosultakat. A több mint hatezer brókerkárosultat érintő kárrendezési ellenértéket a Kárrendezési Alap a módosult jogszabály hatálybalépésétől számított 30 napon belül újraszámolja. Azok a károsultak, akik a törvénymódosítással válnak jogosulttá a kifizetésre, a kárrendezésről kapott értesítés után 30 napon belül dönthetnek annak elfogadásáról, vagy vonhatják vissza kárrendezési kérelmüket.

Kész Zoltán veszprémi országgyűlési képviselő szerint a Quaestor-ügy a korrupt Orbán-kormányról szól. - Azzal, hogy Orbán Viktor előre tudott a csődről, és hogy a botrány kirobbanása előtti órákban a külügyi tárca kimenthette az ott felelőtlenül és törvénytelenül tartott milliárdjait, nyilvánvalóvá vált a Fidesz-kormány bűnrészessége, mondta a független honatya. - Kommunikációs trükkel egymás ellen hergelik a károsultakat, aprópénzt dobnak eléjük, miközben az eltűnt tízmilliárdokról semmit sem tudunk. A károsultak érdeke az, hogy a bűnösök - akiket a személyesen is érintett legfőbb ügyész, Polt Péter hetekig futni hagyott -, személyes vagyonukkal feleljenek.

- A Fidesz átverte a Quaestor-károsultakat - hangsúlyozta Kepli Lajos országgyűlési képviselő. A jobbikos politikus szerint nem tudták vagy nem akarták tartani az ígéretüket, egy tisztességesnek tűnő rendezési folyamat helyett indokolatlan kedvezményeket foganatosítottak a bankoknak. - A kormány a több mint harmincezer érintett közül alig kevesebb, mint a felének biztosít látszólag teljes kártalanítást. Emlékezetes, hogy a Jobbik a brókerbotrány kirobbanásakor kérte a parlamenti képviselőket, hogy büntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkozzanak: tudták-e előre, hogy bedől a Quaestor, és ezért kimentették-e időben a vagyonukat. A Fidesz és a KDNP képviselői nem válaszoltak. Holott azóta köztudottá vált, hogy többen bennfentes információval rendelkezve a csőd bejelentése előtt vettek ki pénzt, még nehezebb helyzetbe hozva a károsultak nagy részét, akiknek nem volt ilyen információjuk - nyilatkozta Kepli Lajos képviselő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!