Hírek

2016.06.03. 06:53

Veszélyes hulladék a murvabányában - Régi hűtőket bontottak szét illegálisan

A Veszprémi Járási és Nyomozó Ügyészség veszélyeztetést eredményező környezetkárosítás bűntette, valamint veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat öt férfival szemben, akik 2011-től különböző elektronikai termékeket gyűjtöttek és szereltek szét, a tovább nem értékesíthető, ám veszélyes hulladéknak minősülő alkatrészeket pedig egy hajmáskéri murvabányába vitték.

A vádirat szerint az ügy három – várpalotai, illetve hajmáskéri illetőségű – vádlottja 2011 nyarától szerzett be régi, kidobott hűtőgépeket, egyéb műszaki termékeket, majd azokat egy további társuk segítségével bérelt garázsokban bontották szét. Azt követően, hogy a hűtőgépekből az értékesíthető fém alkatrészeket kiszedték, a hűtőszekrények megmaradt részeit a Hajmáskér melletti régi murvabányába és annak környékére szállították.

Három vádlott a következő években is folytatta tevékenységét, 2014-től pedig egyikük kifejezetten a régi hűtőszekrények, fémet tartalmazó műszaki cikkek összegyűjtése végett járta a Veszprém környéki falvakat. A vádlottak számára tovább már nem hasznosítható, veszélyes hulladéknak minősülő alkatrészek ezt követően is a hajmáskéri murvabányába és annak környékére kerültek. A lerakott hulladék a mennyiségénél és minőségénél fogva alkalmas volt – elsősorban – a talaj, a hűtőszekrényekből esetlegesen távozó hűtőközeg pedig a levegő minőségének veszélyeztetésére.

Egy további, szintén hasonló tevékenységet folytató elkövető esetében a környezetet veszélyeztető magatartást a veszélyes hulladékok kisebb számára figyelemmel nem lehetett megállapítani, azonban a vádlott a hulladékok gyűjtésével, tárolásával engedély nélküli hulladékgazdálkodási tevékenységet végzett, így neki veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt kell felelnie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!