Hírek

2016.08.12. 12:20

Borián Tibor hű maradt hitéhez

Veszprém – Borián Tibor hű maradt hitéhez, egyházához, rendjéhez, a tanításhoz, mondta Márfi Gyula érsek az engesztelő szentmisén.

Balla Emőke

Életének 83., szerzetességének 63., áldozópapságának 59. évében elhunyt Borián Tibor piarista tanár. Hajmáskéren született, 11 éves korában került a veszprémi piarista gimnáziumba, érettségi után jelentkezett a piarista rendbe. A teológiai és bölcsész-tanulmányok elvégzése után 1957-ben tett örökfogadalmat, 1958-ban szentelték pappá és 1959-ben kapta meg magyar-történelem szakos tanári diplomát. Harmincegy évi budapesti szolgálat után – 65 évesen – diákkorának színhelyén, Veszprémben, az egykori piarista gimnázium utódjaként szervezett Padányi Bíró Márton Katolikus Gyakorlóiskola igazgatását vállalta el. 2006-ban, 73 éves korában vált meg az aktív pedagógiai munkától, és a budapesti rendházba került. A piarista diákszövetség veszprémi tagozatának vezetésében és a KÉSZ helyi szervezetében továbbra is szerepet vállalt.

Fotó: Penovác Károly

A Veszprémben Pro Urbe díjjal kitüntetett piarista tanárt Budapesten helyezték örök nyugalomra, lelki üdvösségéért a veszprémi Szent Mihály székesegyházban csütörtökön tartottak szentmisét. Márfi Gyula érsek úgy fogalmazott: Borián Tibor olyan időszakban vállalta a szerzetességet, amikor az egyház nem volt könnyű helyzetben; sokan úgy vélték, nem illik bele a társadalomba. Isten kegyelmi ajándéka magas kort megérve hitben maradni, hűnek maradni. Tibor atya hű maradt a rendjéhez, annak alapítójához, eszméjéhez és örökségéhez: gyerekeket oktatni az igazságra, nevelni a jóra. Ő is a gyermekek nevelésében látta élete célját. Nekünk is feladatunk, hogy támogassunk minden olyan katolikus, keresztény, piarista iskolát, mely erre törekszik, mondta az érsek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!