Hírek

2016.08.01. 19:37

Utolsó útjára kísérik Esterházy Pétert

Ganna - Augusztus másodikán, kedden 11 órakor Gannán, az Esterházy Mauzóleumban helyezik végső nyugalomra Esterházy Péter Kossuth-díjas írót.

Polgár Bettina

A mauzóleum hosszú ideje szolgál a nagy múltú família nyughelyéül: az Esterházy család 52 tagja nyugszik itt. Nagy Ottó, Ganna polgármestere a Naplónak nyilatkozva elmondta, arra számítanak, hogy a temetés alkalmából sokan leróják kegyeletüket a mintegy háromszáz lakossal bíró kistelepülésen.

- Az egész falu tevékenyen kivette a részét az előkészületekből, valamint a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai is a segítségünkre voltak: többek között füvet nyírtak, eltakarították a legutóbbi vihar nyomait az utakról, valamint felújították az útburkolati jeleket. A gyászszertartás lebonyolításában pedig közreműködnek még a rendőrség és a polgárőrség munkatársai, akik irányítják majd a forgalmat, illetve felügyelnek a parkoló járművekre. Emellett a mentők is részt vesznek az eseményen, hogy segítséget nyújtsanak, ha esetleg erre szükség lenne - ismertette Nagy Ottó.

Fotó: Polgár Tibor

Mint mondta, az utóbbi időszakban jelentősen megnőtt a mauzóleum látogatottsága, mivel sokan kíváncsiak voltak arra, hol helyezik örök nyugalomra a jeles irodalmárt. A család több tagjával egyetemben ugyancsak az emlékhelyen nyugszik Esterházy Péter édesapja is.

Máig a falu szimbólumának számít a letűnt korokat idéző, 1813 és 1818 között épült mauzóleum, melyet a látogatók előzetes egyeztetést követően tekinthetnek meg. - Három éve pályázati keretből megújítottuk a kupolát és a felső zsalugátereket, melyeket hamarosan a lépcsők rekonstrukciója követ. Azonban tennivaló még bőven akad, mivel az építmény óriási, az alapkör területe 16 méter, a kupola magassága pedig 20 méter - mutatott rá a polgármester.

Esterházy Péter 66 esztendősen, július 14-én hunyt el. A gyászszertartást Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát celebrálja majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!