Hírek

2016.10.12. 20:05

Együttműködést kérnek - Negyvenesztendős a vakok és gyengén látók helyi egyesülete

Pápa - A fehér bot napjához kapcsolódva ünnepelte meg fennállásának negyvenedik évfordulóját a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesületének Pápai Kistérségi Csoportja.

Laskovics Márió

Az összejövetelnek a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ (JMSZK) színházépületének emeleti előadóterme adott otthont. Minden évben összegyűlnek az egyesület tagjai októberben, a látás hónapjában, ugyanis 15-e a fehér bot, vagyis a látássérültek nemzetközi napja. Az ünnepi alkalmon Németh Kálmánné csoportvezető köszöntötte a megjelenteket, majd a Munkácsy Zenestúdió két tagja, Bakai Nikolett és Góczán Anna dalokat énekelt, Gosztola István pedig elszavalt két verset.

- A világon 2,5 milliárd embernek, a gyermekek 30 százalékának van valamilyen látással kapcsolatos problémája. A dolgozó népesség 33 százaléka küszködik látási problémával, ez a világgazdaságban 269 milliárd dollár veszteséget jelent. A külvilágból érkező információk több mint 80 százaléka a látásérzeten keresztül érkezik hozzánk, ez befolyásolja a mindennapjainkat, a kedélyállapotunkat és a betegségtudatunkat. Az autóvezetők 23 százaléka rendelkezik korrigálatlan látáshibával, a balesetek 59 százalékában mutatható ki valamilyenfajta látásprobléma a baleset okozójaként.

Ezért nagyon fontos foglalkozni a látással. Kisgyermekkorban már azért, hogy kiderüljenek a problémák és azokat kellő időben korrigálhassák. Felnőttkorban és 40 éves kor felett pedig felmerülnek olyan szembetegségek, például a zöld hályog, amik felértékelik a látás milyenségének vizsgálatát, a szemészeti vizsgálatok jelentőségét. Ha nem diagnosztizáljuk ezeket a problémákat, annak látásromlás, de akár látásvesztés is lehet a következménye - osztott meg néhány számadatot s intelmet Vörös Ibolya, a Gróf Esterházy Kórház főigazgatója a köszöntőjében, egyúttal méltatta a pápai csoport klubfoglalkozásait.

- Nem sajnálni, hanem segíteni és együttműködni való emberek vagyunk. Erre az együttműködésre képesek vagyunk egymás között és a látókkal is. Pápán megtaláltuk azokat az embereket, akik közösséget, feladatokat vállaltak másokért. Veszprém megyében egyedül Pápán van olyan foglalkoztató, amely kifejezetten a látássérülteknek ad munkát, legyünk ezért hálásak! - hangsúlyozta beszédében Csehné Huszics Márta, a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesületének elnöke. Az egyesületi vezető emlékplakettet adományozott Fazekas Évának a vakok és gyengén látók érdekében kifejtett tevékenysége elismeréséül, valamint virágcsokorral köszönte meg Paraicz Jánosnénak egyesületen belüli és azon kívüli önkéntes munkáját.

- Egyesületünk negyven éve, 1976 nyarán alakult meg Magyar Vakok és Gyengén-látók Országos Szövetsége Veszprém Megyei Szervezetének Pápai Kistérségi Körzeti Csoportja néven, Danyi Ernő és Sántik Árpád segítségével. 1977-től Takács László vállalta a körzet vezetését. Később több változás is történt a vezetés élén, de mindannyiuknak köszönjük áldozatos munkájukat - jegyezte meg Németh Kálmánné.

- Sok közös emlékünk van: kirándulások, bográcsozások, tréningek, meghívott vendégeink előadásai. Aktív működésünk a támogatóinknak is köszönhető - fűzte hozzá a 76 klubtagot számláló pápai kistérségi csoport jövőre leköszönő vezetője.

Az összejövetelen Szabadkai Verita, a JMSZK igazgatója ajándékkal lepte meg az egyesületet, ugyanis a szombati Az egérfogó című színdarabot díjmentesen tekinthetik meg a jelentkezők a színházteremben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!