Hírek

2016.10.19. 11:39

Erntedankfest Bakonynánán

A Bakonynánai Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola folyamatosan azon dolgozik, hogy a tanulók megismerkedhessenek a régi német nemzetiségi hagyományokkal, szokásokkal, az itt élő svábok kultúrájával, sőt nyelvezetével is.

Olvasó

Október 14-én rendezték meg az Erntedankfestet egy német nemzetiségi témanap keretében. A tanulók ezen a napon a régi betakarítási szokásokkal és annak fontosságával foglalkoztak. A készülődés már 14-e előtt elkezdődött. A diákok termésekből készítettek bábokat, a legjobbak pedig jutalomban részesültek.

A gyerekek megmutatták, hogy mennyire kreatívak tudnak lenni, így készült burgonyából Rudolf, a szarvas, tobozból és gesztenyéből pedig Bagolyka, szintén gesztenyéből egy pók látott napvilágot, de számos további remek alkotás született.

Egyes tanórák keretében részletesebben megismerkedtek azokkal a növényekkel, amelyeket betakarítottak később, valamint azzal, hogy őseink mennyit és hogyan dolgoztak a földeken azért, hogy étel kerüljön az asztalukra.

Ezenfelül a gyerekek részt vettek a dekorálásban is, valamint a nap megnyitóján a betakarítás hagyományait már maguk mutatták be. A falu gazdáinak köszönhetően számos munkába nyertek betekintést, többek között szőlőt szüreteltek, kukoricát törtek, répát és zöldséget ástak ki, almát és diót szedtek, a lányok almás pitét sütöttek.

Példaértékű volt azoknak a gyerekeknek a munkája, akik otthon már végeztek ilyet a szülőknek, nagyszülőknek segítve, de tanulságos volt azoknak is, akik ritkábban vagy egyáltalán nem vettek részt betakarítási munkálatokban. A nap befejeztével must készült az iskolaudvaron egy valódi prés segítségével.

A gyerekek elfogyasztották munkájuk gyümölcsét, az almás pitét, amit egy kis pohár musttal öblítettek le.Nagyon jó érzés volt tőlük hallani, hogy „milyen jó volt ez a nap, otthon is ki fogjuk próbálni majd”.

 

Kerner Angéla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!