Hírek

2016.11.14. 07:58

Cukorbetegség: állítsuk meg a világjárványt!

Veszprém - Közel négyszáz millió ember él cukorbetegséggel a Földön, mely világjárványnak számít, szögezte le Vándorfi Győző belgyógyász, diabetológus főorvos, a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület elnöke. Hazánkban a lakosság tíz százaléka cukorbeteg.

Kovács Erika

A főorvost november 14-e, a Diabétesz Világnapon kérdeztük a betegségről, illetve annak megelőzési lehetőségeiről. -Miért éppen november 14-e? Ezen a napon született Frederick Banting, akinek Charles Besttel közös kutatása vezetett az inzulin 1922-es felfedezéséhez, mondta a főorvos.

Hozzátette: idén a hangsúly az egészséges táplálkozáson van, mely kulcsfontosságú tényező a cukorbetegség elleni harcban. Cél, hogy  a cukor helyett minél több egészséges, azt helyettesítő terméket fogyasszanak az emberek, így a friss zöldségeket és gyümölcsöket, melyek fontosak az egészség megőrzésében, a 2-es típusú diabetes megelőzésében. Alapvető jelentősége van a rendszeres mozgásnak is.

A főorvos aláhúzta, a világon közel négyszáz millió cukorbeteg él, számuk 2035-re 55 százalékkal növekedhet, nálunk a lakosság tíz százalékánál jelentkezett ez a betegség, mely sajnos a gyerekek körében is elterjedt. A Nemzetközi Diabetes Szövetség becslései alapján a 2-es típusú diabeteses megbetegedések 70 százaléka megelőzhető lenne életviteli változtatásokkal.

A szűrésnek alapvető szerepe van, mert a betegség szövődményei súlyos következményekkel járhatnak. Sok országban a cukorbetegség vezető oka a vakság, a szív- és érrendszeri betegségek-, a veseelégtelenség kialakulásának, az alsó végtag amputációnak.

A diabétesz gondos kezelése és cukorbetegség okozta szembetegség szűrés segít megelőzni a látásromlást és a vakságot. Veszprémben a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület szervezésében november 19-én, szombaton 9.30-15.30-ig a Veszprémi Művelődési Központban, a volt Hemóban szakavatott előadók beszélnek a betegségről, a kezelésről, a megelőzésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!