Hírek

2016.11.23. 21:10

Látni és látszani - Sokat tehetünk a közlekedési balesetek megelőzéséért

Pápa - Ingyenesen vizsgáltathatjuk át járművünk szélvédőjét, világító- és jelzőberendezéseit, továbbá a látásunkat is térítésmentesen ellenőriztethetjük a regisztrált partnereknél egy rendőrségi kezdeményezés keretében.

Polgár Bettina

Az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottsága 2012 óta minden év őszén meghirdeti a Látni és látsza-ni plusz elnevezésű akciót, amelynek központi eleme, hogy rávilágítson: mennyire fontos a járművek láthatósága, illetve a sofőrök látása a közlekedési balesetek elkerülése érdekében.

Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredes, a Pápai Rendőrkapitányság ki-emelt megelőzési főelőadója kifejtette, az akció keretében október 15. és december 10. között a kezdeményezéshez csatlakozott szervizekben bárki térítésmentesen ellen-őriztetheti járműve szélvédőjét, valamint világító- és jelzőberendezéseit. - A járművünk mellett a programhoz csatlakozott optikákban a látásunkat is ingyenesen megvizsgáltathatjuk, és hasznos tanácsokkal gazdagodhatunk. Ha egy sofőr látása rossz, és nem tudja megfelelően érzékelni az előtte jelentkező akadályokat, vagy emiatt csak későn képes reagálni, akár súlyos sérüléses balesetet is okozhat - mutatott rá a ki-emelt megelőzési főelőadó. Hozzátette, az idei évben két pápai szerviz és egy optika csatlakozott a kezdeményezéshez.

Bakonyi Szabolcs főtörzsőr-mester és Ruzsás Bettina törzsőrmester éppen járművet ellenőriz

- Az a gépjárművezető, aki a Látni és látszani plusz program keretében ellenőriztette a járművét, kap egy igazolólapot, melyet felmutathat egy esetleges rendőri intézkedés alkalmával. Ez persze nem jelenti azt, hogy ebben az esetben a kollégáink nem fogják átnézni a világító- és jelzőberendezéseket, azonban az igazolólap átadásával az autós meggyorsíthatja az ellenőrzést - emelte ki Császárné Elek Veronika. A Látni és látszani plusz akció keretében a Pápai Rendőrkapitányság egy december 10-ig tartó nyereményjátékot is meghirdetett.

Ennek lényege: aki a kezdeményezéshez csatlakozott pápai szervizben, optikában jelzi, hogy részt kíván venni a játékban, illetőleg a kapott igazolólapot bemutatja, vagy másolatát postai, illetve elektronikus úton - az [email protected] e-mail címre - eljuttatja a pápai kapitánysághoz, részt vehet egy sorsoláson, melynek végén egy szerencsés nyertes közlekedésbiztonsági ajándékcsomaggal gazdagodhat. A Látni és látszani programban közreműködő szervizek és optikák listáját a kezdeményezés honlapján tekinthetik meg az érdeklődők.

Varga Balázs rendőr alezredes, a Pápai Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője elmondta, az ellenőrzések során elsősorban a járművek műszaki állapotát vizsgálják az őszi-téli időjárási körülményekre való felkészültség tekintetében. - Megnézzük, hogy a járművek fel vannak-e szerelve téli gumival. Emellett ellenőrizzük, mennyire karbantartott a szélvédő, milyen állapotban vannak az ablaktörlő lapátok, és a fényszórók állapotára, helyes beállítására is figyelünk - ismertette a közlekedésrendészeti osztály vezetője.

Császárné Elek Veronika kiemelte, a Látni és látszani plusz akció keretében a Pápai Rendőrkapitányság egy december 10-ig tartó nyereményjátékot is meghirdetett

Hozzáfűzte, az őszi-téli időszakban sajnos emelkedik a balesetek száma a rosszabb időjárási körülmények és útviszonyok miatt, azonban rengeteget tehetünk annak érdekében, hogy elősegítsük a biztonságos közlekedést. - A szakemberek szerint a téli gumi felszerelése hét Celsius-fok körüli hőmérséklet esetében már erősen ajánlott, hiszen ilyenkor a nyári gumi tapadási képessége megváltozik. A téli gumik sokkal jobb tapadási képességgel rendelkeznek. Ezeket azonban általában magasabb nyomásra kell felfújni, hogy könnyebben tisztuljon a gumiprofil
- tanácsolta Varga Balázs. Megjegyezte, ősszel és télen óvatosan, az előttünk haladó jármű mögött nagyobb követési távolságot tartva kell vezetni, hiszen fékezéskor az autó könnyebben megcsúszhat.

A rendőr alezredes kiemelte, sajnos a fiatalok körében manapság eléggé elterjedt a gépjárművük gyári alkatrészeinek kicserélése, vagy az autók további alkatrészekkel való felszerelése, amelyek lehet, hogy mutatósak, de egyáltalán nem hasznosak. Mint mondta, ide sorolhatók például az első fényszóróba helyezett kék színű égők, melyek hatásfoka alacsonyabb, mint a fehér fényűeké.

Varga Balázs hozzátette, emellett többen szívesen szerelik még fel az első fényszórókat úgynevezett szemöldökkel, azaz egyfajta takarólemezzel, ami ugyancsak csökkenti a lámpatestek fényszóró képességét.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!