Hírek

2016.11.15. 18:20

Készüljünk a fagyokra! Jégkaparó, vontatókötél és társaik

Pápa - Téli gumi, jégkaparó és jégoldó spray - a következő hónapokban ezek az eszközök lesznek az autósok leghűbb szövetségesei.

Polgár Bettina

Egyre gyakrabban tapasztalhatjuk reggelente, hogy a mínuszok miatt az autónkat jégréteg borítja. - Nem árt, ha már az elindulás előtt számolunk azzal, hogy hosszabb ideig tarthat a jármű üzembe helyezése, illetve az útviszonyok függvényében a menetidő is megnőhet. Érdemes számításba vennünk, hogy a gépkocsi letakarításával, illetve a motor felmelegítésével és a páramentesítéssel nagyjából 10-12 perc is elmehet - mutatott rá Varga Balázs rendőr alezredes, a Pápai Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője.

Mint mondta, a fagyos, ködös, párás időjárás miatt célszerű minden reggel ellenőrizni a gépjármű akkumulátorát, a gumiabroncsokat, a világítást, illetve a fékrendszert - ezek nagy szerepet játszanak a közlekedésbiztonságban. Emellett nem árt figyelni az ablaktörlő lapátok gumírozására sem, hiszen ha ezek elhasználódtak, akkor nem funkcionálnak megfelelően.

Fotó: Polgár Tibor

- Ügyeljünk a páramentesítő készülék működésére, fordítsunk figyelmet az ablakmosó folyadék feltöltésére, és ne felejtsük el: hét Celsius-fok alatti hőmérsékleten ajánlott téli gumit használni, ami lényegesen jobb tapadást biztosít a járműnek kedvezőtlen időjárási viszonyok esetén is - húzta alá a közlekedésrendészeti osztály vezetője. Megjegyezte, a téli gumikat a nyáriakhoz képest lehetőleg 0,2-0,3 barral magasabb légnyomásra fújjuk, mivel így könnyebben tisztul a gumiprofil. Varga Balázs kiemelte, fagyott hótakaró, illetve heves hóesés mellett már ajánlott a hólánc használata is, valamint a KRESZ szabályai értelmében kötelező abban az esetben, ha erre jelzőtábla is figyelmeztet.

- A hóláncot a hajtott tengelyen lévő kerekekre kell felhelyezni. Emellett, ha valaki hosszú útra indul, nem árt takarót, téli ruházatot, lapátot, vontatókötelet, valamint némi élelmiszert és folyadékot vinnie magával. Emellett hasznos tájékozódni az útinformációkról is, esetenként pedig az is előfordulhat, hogy vonattal érdemesebb útnak indulni - javasolja a Naplónak nyilatkozva a rendőr alezredes.

A Pápai Rendőrkapitányság munkatársa hozzátette, nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a téli útviszonyok mellett megnövekedett fékúttal kell számolnunk, ezért érdemes nagyobb követési távolságot tartani, a gyalogosok és a kerékpárosok számára pedig kiemelten fontos a megfelelő láthatóság biztosítása láthatósági mellény vagy karszalag segítségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!