Hírek

2016.11.21. 12:46

Soha ne legyen szükség rá!

Gyorsabb és hatékonyabb lesz az információátadás, illetőleg a mentés havariahelyzetben az úgynevezett törzstanteremmel, amit Takács Szabolcs kormánymegbízott, a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság (VMVB) elnöke és Dányi Béla dandártábornok, megyei katasztrófavédelmi igazgató ünnepélyes körülmények között adott át hétfőn.

Kovács Erika

Az átadáson Takács Szabolcs kormánymegbízott többek között kiemelte, hogy az elmúlt két évben négy millió forintot biztosítottak a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részére. Az összegből felszerelések szereztek be, különböző polgári védelmi gyakorlatokat támogattak, a most átadott terem kialakítását pedig egymillió kétszázötvenezer forinttal segítették. A teremben 23 szakember két műszakban dolgozhat, akik korszerű technikai eszközzel adott esetben gyors és hatékony információátadással segítik adott esetben a döntés előkészítést, illetőleg a mentésben résztvevők munkáját, mások mellett a tűzoltók, rendőrség, mentőszolgálat, különféle szolgáltató cégek összehangolt ténykedését. Takács Szabolcs hozzátette, a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság 2017-es pénzügyi tervében gondolnak a terem további bővítési lehetőségeire. – Arra, hogy a terem „élesben” működjön, soha ne legyen szükség! – hangsúlyozta a kormánymegbízott az esetleges mentésre utalva.

Dányi Béla dandártábornok, megyei katasztrófavédelmi igazgató arról beszélt, hogy a támogatás segítségével a munkát a korábbinál korszerűbb felszereltséggel és nagyobb helyszínen végezhetik, amellyel még hatékonyabb lesz a munka.

 

Az átadás után a katasztrófavédelem munkatársai egy olyan helyzetben gyakorolták a mentést, amikor egy turistacsoport elakadt egy erdős területen. A tűzoltók nyomkövetőik révén pontosan látták  járműveik tartózkodási helyét.

Az átadást követően a katasztrófavédelem szakemberei egy gyakorlatot is tartottak, amely feltételezett káreseménye szerint egy turistacsoport rekedt egy erdős területen. A mai gyakorlat során az operatív törzs tagjai már alkalmazták a közelmúltban telepített új eszközöket, amelyek segítségével a gyakorlatok és képzések lebonyolítása is eredményesebb lehet a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!