Hírek

2016.11.18. 14:51

Szakmai nap a törvényszéken - Veszprémben tartottak előadást alkotmánybírák

Veszprém – A bírák alkotmányos kontrollt is gyakorolnak az általuk alkalmazott jogszabályok felett az Alaptörvény bevezetése óta, hangsúlyozta előadásában Sulyok Tamás alkotmánybíró a Veszprémi Törvényszéken tartott szakmai napon pénteken.

Marton Attila

A megye bírái, titkárai és fogalmazói a bírói kezdeményezésekről és a bíróságokat érintő alkotmányjogi panaszok sorsáról alkotmánybíráktól hallhattak előadásokat.

Némethné Szent-Gály Edit, a Veszprémi Törvényszék elnöke köszöntőjében kiemelte, az Alkotmánybíróság döntései meghatározzák az ítélkezési gyakorlatot, és a jogértelmezés terén is fontos szereppel bírnak. Megjegyezte, idén a törvényszék ítélkezésével összefüggő valamennyi alkotmányjogi panaszt elutasította az Alkotmánybíróság.

Sulyok Tamás

Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöki jogkörben eljáró elnökhelyettese előadásában kiemelte, az alaptörvény életbe lépésével megváltozott, és a korábbinál szélesebb hatáskörrel rendelkezik a testület, ugyanis a jogalkotó és a bírói döntések felett is teljes körű alkotmányos kontrollt gyakorol. Az Alaptörvény elfogadása óta a bírói kezdeményezéssel a bírák alkotmányos kontrollt végeznek az általuk alkalmazott jogszabályok felett. Hangsúlyozta, a bírónak az eljárás alatt és a jogszabályok alkalmazása során figyelemmel kell lennie arra, összhangban van-e a jogszabály az Alaptörvénnyel. Amennyiben az alkalmazandó jogszabály összeegyeztethetetlen azzal, a bíróságnak fel kell függesztenie a saját eljárását, és az Alkotmánybírósághoz kell fordulnia. Bírói kezdeményezés esetén a taláros testületnek kilencven napja van arra, hogy felülvizsgálja az egyedi ügyben alkalmazandó jogszabálynak az Alaptörvénnyel való összhangját, tette hozzá Sulyok Tamás.

Czine Ágnes
Fotó: Pesthy Márton

Czine Ágnes alkotmánybíró az alkotmányjogi panaszról tartott előadást a rendezvényen, amelyen a résztvevőknek lehetősége volt egyénileg is konzultálnia a meghívott előadókkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!