Hírek

2016.11.04. 12:39

Vigyázat, világjárvány!

Veszprém - Összesen 382 millió cukorbeteg van a világon, ezt mondta Vándorfi Győző belgyógyász, diabetológus, lipidológus főorvos Veszprémben, csütörtökön este, a Gizella Hotelben, ahová a Veszprém Megyei Fiatal Gyógyszerészek Egyesülete hívta meg.

Kovács Erika

Alfási Tünde, a Veszprém Megyei Gyógyszerészi Kamara alelnöke köszöntője után a főorvos kiemelte, a 382 millió beteggel világjárványnak számít a cukorbetegség.  Vándorfi Győző, aki egyben a Veszprém Megyei Diabetesz Társaság elnöke, egyebek mellett elmondta, a diagnosztizált betegeknél rendkívül magas azoknak a száma, akiket nem diagnosztizáltak. Magyarországon a lakosság tíz százaléka él ezzel a betegséggel, és legalább ennyi azoknak a száma, akikről nem derült ez ki.  Azzal számolni lehet, hogy néhány év múlva, így 2035-re a jelenleginél 55 százalékkal lesz több cukorbeteg a világon, ami egyaránt jellemzi majd a fejlett és a kevésbé fejlett országokat.

Vándorfi Győző főorvos beszélt még a cukorbetegség különböző típusairól, illetve a kezelést érintő legújabb készítményekről. Utalt az amerikai és európai cukorbeteg társaságok összefogására, melyek a kezelésnél betegközpontú, azaz a személyre szabott megközelítést tartják szem előtt.

Kiemelte, Veszprémben, november 19-én, a Diabetesz Világnapon, a volt Hemóban, egész nap sok hasznos, orvosi előadásokon beszélnek majd a betegségről az érintetteknek, akiknek tanácsokat is adnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!