Hírek

2016.12.17. 17:45

A tánc kizökkent a hétköznapokból

Egyetlen fiú táncos a csapatban Lenner Illés. A sümegi Broadway tánccsoportban tucatnyi lánnyal gyakorolja együtt a balettelemeket, a jelnyelves balettet, az amerikai Alvin Ailey-iskola bonyolult darabjait.

Tisler Anna

A helyi Kisfaludy gimnázium 11. osztályos diákja öt éve táncol Oláh Tamás koreográfusnak ebben a csoportjában. Előtte egy másik egyesület tagja volt. Illéstől megtudtuk, hogy édesanyja óvodásként vitte el az első táncpróbára. Megtetszett neki, maradt. Majd, ahogy fejlődött, egyre komolyabb feladatokat keresett. Így jutott el a sümegi együttesbe. Mindenhol kevesen voltak fiúk, mostani csoportjában kezdetektől ő az egyetlen.

- Ugyanazt tanulom, mint a lányok, nincs különbség, nem kapok más feladatot - mondta. - Ezekben a darabokban, amiket előadunk, nincsenek külön leány- és fiúszerepek. Az, hogy a mozgásformákat elsajátítsuk, a szorgalomtól, az akarattól függ. Minden szombaton próbálunk. Egy ilyen, négy-öt órás alkalom fizikailag és szellemileg is megterhelő. Több száz mozdulatot kell tudnunk, azok egymás utáni sorrendjét, van, hogy másként mozog mindkét kezünk és lábunk, közben figyelni kell a zenére és egymásra is. A balett látszatra könnyed mozgás, de nagy erő van benne. A próbatermet kellemesen elfáradva hagyom el. Az, hogy csak a táncra figyelek, kizökkent a hétköznapokból, kikapcsol.

Illés a táncot csak a színpadon szereti. Diszkóba, buliba nem jár. Ideje sem lenne, és nem is szereti azt a légkört. Érzi, ő komolyabb gondolkodású a kortársainál. Sokat kell tanulnia is, emelt szinten sajátítja el az angol nyelvet. Jövőre érettségizik. Egyetemen szeretne továbbtanulni, pszichológusnak készül. Nem fél egyik vizsgától sem, jól felkészül, a szereplésben pedig komoly rutint szerzett, amit többnyire a táncnak köszönhet. Gyakran járnak versenyre. Minden évben számos kiemelt arany és arany minősítéssel gyarapszik a csoport gyűjteménye. Kiállni az ország legelismertebb táncosai alkotta zsűri elé komoly felelősség. - A színpadra lépés előtt izgulok, mint bárki más, ám, amikor megszólal a zene, egyből a feladatra gondolok, és már nem félek - mondta. - Azoknál, akik csapatban versenyeznek, nagyobb a felelősség. Nem csupán önmagunk és a felkészítőink miatt kell kihozni magunkból a legjobbat, hanem a többiek miatt is. Ez, úgy érzem, mindenkit doppingol.

Oláh Tamás koreográfus elmondta, hogy kevés az olyan szorgalmas fiú, mint Illés. A táncszínházi darabok szereposztásánál jó, hogy van fiú a csapatban, így például színpadra tudták állítani az István, a királyt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!