Hírek

2017.01.25. 07:59

Értékek a bozótban

Kiscsősz - Ismét mozgalmas évet zártunk, tele újdonságokkal, meglepetésekkel és sikerekkel. Hasonló várakozással kezdtünk neki az új évnek - mondta Kovács Norbert Cimbi, az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület elnöke.

Penk Tímea

A bakonyi kistelepülésen élő, többszörösen elismert néptáncos szerint az áldozatos munkának köszönhetőek a sikerek.

- Látjuk, hogy van értelme és eredménye a fáradozásainknak. Képesek vagyunk inspirálni a fiatalokat és az idősebbeket a hagyományos értékek megismerésére és tiszteletére a néptánctanuláson, a népzenén, a népszokások felelevenítésén, a fesztiválokon keresztül - sorolta Cimbi, aki elkötelezett híve a vidéki szellemi és társadalmi élet megerősítésében. Kovács Norbert arról is beszámolt, hogy egy veseátültetésen átesett kislánynak gyűjtött adományokat az egyesület, így a beteg gyermeket egy megújult otthon fogadta.

Kovács Norbert Cimbi és Gaschler Beáta Borbálával és Benedekkel

- A tavalyi év egyik különleges eseményeként megalakult a Bozót Néptáncegyüttes. Gyakran emlegetik így ezt a térséget a főutakhoz közelebbi települések lakói. A széles érdeklődői kör pedig azt bizonyítja, hogy ebben a bozótban is van bőven értéket kívánó lélek - fogalmazott Cimbi, aki a néptáncoktatáson kívül fontosnak tartja, hogy az együttes egy jó szellemű közösséggé alakuljon, a szakmai eredményei és a belső értékei jó példával szolgáljanak a helyi társadalom számára.

- Természetesen tavaly is megtartottuk hagyományos programjainkat, amelyek közül kiemelkedik a Pajtafesztivál. A hagyományos közösségi rendezvényeink is egyre népszerűbbek az év eleji disznóvágástól kezdve az Imre-napi búcsún át egészen az év végi regölésig - elevenítette fel élményeit a néptáncos. Elmondta, hogy nemcsak az ország különböző térségeiből, hanem külföldről is érkeznek vendégek a programjaikra.

Fotó: Soós Anita

- Büszkék vagyunk a Kukonyák Néptánccsoportra, amely a szűkebb régiónkból egyedüliként volt képes arra a magas színvonalú produkcióra, amellyel a Fölszállott a Páva című tehetségkutató műsor döntőjébe juthatott - hangsúlyozta Cimbi. Elmondta, hogy az egyesület számos meghívásnak is eleget tett az év során. Táncversenyek, népdalköri találkozó, értékünnep, játszóházak, színielőadások, népfőiskolai programok is színesítették az elmúlt évet. Az idei program farsangi néptáncképzéssel indul.

Kovács Norbertet és szintén néptáncoktató párját, Gaschler Beátát a családi életében is nagy öröm érte a tavalyi évben, amikor megszülettek ikergyermekeik, Borbála és Benedek, akik néhány hetesek voltak a Pajtafesztivál idején.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!