Hírek

2017.01.12. 19:55

Megérkezett az influenzajárvány

Veszprém - Átlépte a járványküszöböt az influenzaszerű megbetegedések aránya múlt héten, közölte az Országos Epidemiológiai Központ.

Marton Attila

Országszerte 16 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel múlt héten, kétszer annyian, mint a tavalyi év utolsó hetében. A megbetegedések száma Veszprém megyében alacsony, arányaiban csak Csongrád, Nógrád és Heves megyében fordultak orvoshoz kevesebben ilyen panaszokkal.

Növekedett a betegek száma az elmúlt napokban, de influenzaszerű panaszokkal nem jelentkezett egyetlen páciens sem, mondta Tóth Imre veszprémi háziorvos. A szokásos napi ötven beteg helyett akár hatvan-hetven is megfordult a rendelőben a héten, többségük felső légúti megbetegedéssel jelentkezett a háziorvosnál.

A háziorvosok szerint továbbra sem késő beadatni az influenza elleni védőoltást, a vírus elleni védettség 10-14 nap alatt kialakul

A szakember hangsúlyozta, amennyiben valaki hirtelen jelentkező magas lázat és végtagfájdalmat tapasztal, minél előbb keresse fel háziorvosát, mert az időben felismert és kezelt influenza gyorsabban gyógyítható, és a szövődmények kialakulására is kisebb az esély.

Megjegyezte, a betegség szövődményeként tüdőgyulladás is felléphet. Tóth Imre kiemelte, továbbra sem késő beadatni az influenza elleni védőoltást, a vírus elleni védettség 10-14 nap alatt kialakul, és a vírus aktivitása Veszprém megyében egyelőre alacsony. A háziorvos tapasztalata szerint az influenza elleni védőoltást kérők száma stagnál az utóbbi években.

Nem emelkedett a betegszám a gyulafirátóti gyermekorvosi rendelőben. Dékán Annamária házi gyermekorvos elmondta, az utóbbi másfél hétben még az ilyenkor jellemző felső légúti megbetegedések száma sem növekedett, két serdülőnél azonban influenzaszerű tünetek jelentkeztek.

Hozzátette, az influenza megelőzésében az erős immunrendszer is szerepet játszik, a szakember ezért azt tanácsolja, legyünk minden nap szabad levegőn, szellőztessünk gyakrabban a lakásban, együnk vitamindús ételeket és lehetőleg kerüljük a tömeget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!