Hírek

2017.01.27. 18:53

Rossz a levegő minősége

Megyei körkép - Több településen is átlépte az egészségügyi határértéket a szálló por koncentrációja.

Marton Attila

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet honlapján elérhető adatok szerint Ajkán a hét minden napján átlépte az egészségügyi határértéket a kisméretű részecske (PM10) koncentrációja, pénteken pedig már a tájékoztatási küszöb feletti értékek miatt az egészségtelen kategóriába került a levegőminőség.

Veszprémben a pénteki mérések szerint átlépte a határértéket a PM10 koncentráció, emiatt a kifogásolt kategóriába sorolták a levegő-egészségügyi helyzetet. A harmadik megyei mérőállomás Várpalotán működik, itt hétfőn még a negyedik, veszélyes kategóriában volt a levegőminőség, a héten azonban fokozatosan javult a helyzet, pénteken már nem volt gond a légszennyezettséggel.

Az ÁNTSZ arra hívja fel a figyelmet, hogy az egészségügyi határértéket meghaladó adatok esetén az arra érzékenyeknél - szív- és érrendszeri vagy légzőszervi betegségben szenvedők, kismamák, gyerekek, idősek - légzőszervi tünetek, például köhögés jelentkezhetnek, ezért azt ajánlják, az érintettek lehetőleg rövid ideig tartózkodjanak a szabadban, és kerüljék a kültéri, fizikai munkát és sportolást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!