Hírek

2017.02.22. 17:15

Jó évet tud maga mögött a Veszprém megyei adóigazgatóság

Veszprém - Több mint tíz százalékkal több társasági adót fizettek be tavaly a megyei gazdasági társaságok a NAV-nak, mint 2015-ben.

Piltman-Horváth Barbara

Valljuk be, még ha nincs is vaj a fülünk mögött, akkor is összerezzenünk, ha az adóhatóság kerül szóba. Kicsit olyan, mint amikor a közúti ellenőrzést végző rendőröket meglátja az autó sofőrje, és máris elkezd izgulni az igazoltatás miatt, még ha nem is csinált semmi olyat, ami szabálytalan lett volna.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóságának 2016 kihívás volt, de sikerült ügyfélbarátabbá is válniuk. Az igazgatósággal értékeltük az elmúlt évet.

Tavaly a NAV számára új kihívást jelentettek az adózói minősítések, melyeket negyedévente kellett elvégezniük. Az év végi minősítés során 12 389 Veszprém megyei vállalkozás adózási előéletének vizsgálata történt meg, közülük 3886 adózó kapta meg a megbízható minősítést. Ez idén már azzal az előnnyel is jár, hogy a visszaigényelt áfát részükre 45 napon belül utalják át. Ugyanakkor a 376 kockázatosnak minősített adózó továbbra is 75 napos utalással számolhat.

Dégi Zoltán igazgató szerint, bár kihívásokkal is szembenéztek, jó évet zártak az igazgatóságon
Archív fotó: Penovác Károly

Az adózók könnyebb ügyintézését segítve, az igazgatóság munkatársai 1201 ügyfélkaput nyitottak az ügyfél-szolgálatokon, amin keresztül majd a személyi jövedelem-adó-bevallásokat is megkapják. Dégi Zoltán, a NAV megyei igazgatója szerint 2016-ban tovább nőtt a kata szerinti adózás népszerűsége, ezen az adónemen több mint egynegyedével több, 2,7 milliárd forint bevétel keletkezett. Az ingatlanpiac fellendülésével együtt járt a lakossági illetékbefizetések emelkedése, mely - szintén egynegyedes növekedéssel - 3,8 milliárd forint bevételt eredményezett.

Hogy pusztán a számokról is essen szó, a Veszprém megyei adózók 2016-ban csaknem 176 milliárd forinttal gyarapították az államkassza bevételeit, ami - az általános forgalmiadó-kiutalások országost meghaladó növekedése miatt - 3,4 százalékkal kevesebb az előző évinél. Ugyanakkor nőtt a foglalkoztatás, amit a befizetésekből is lehetett látni. - A foglalkoztatáshoz kapcsolódó bevételek, mint például a személyi jövedelemadó, társadalombiztosítási járulékok és szociális hozzájárulási adó, egészségügyi hozzájárulás, melyek a bevételek nyolctizedét adták, több mint négyszázalékos növekedés után meghaladták a 142 milliárd forintot - tájékoztatott az igazgató.

Az általános forgalmi adó 12,4 milliárd forint bevételt eredményezett, mely 2016-ban az összes megyei bevételből hét százalékot képviselt. Ezen belül az általános forgalmiadó-befizetések kilenc százalékkal mérséklődtek, míg a kiutalások 13,6 százalékkal bővültek 2015-höz képest. A kiutalások kimagasló növekedésében szerepet játszott a megyei exportorientáltság erősödése, a vállalkozások beruházási tevékenységének fokozódása. Egyre több vállalkozás tud már külföldi piacra is termelni, a pályázatok pedig segítettek a gazdasági társaságok beruházásainak megvalósításában.

Említést érdemel a megyei társaságiadó-bevétel közel kilencmilliárd forintos nagyságrendje is, mely több mint 10 százalékkal, 884 millió forinttal haladja meg az egy évvel korábbit.

Ez is azt támasztja alá, hogy egyre több vállalkozás alakul, és azok egyre sikeresebben működnek, egyre nagyobb bevételt generálnak, nagyobb az adóalap is.

A korábbi években választható volt a személyi jövedelemadó-bevallás során, hogy annak elkészítését a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vállalja magára. 2017-ben azonban már kérni sem kell, az ügyfélkapuval rendelkezők ott belépve találják az értesítést, hogy a NAV elkészítette a bevallásukat, akinek pedig nincs, az postán várhatja majd a levelet, amitől nem kell megijedni. Az értesítésre március 15-től lehet számítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!