Hírek

2017.02.01. 16:15

Oázis a szmogrengetegben

Veszprém - Itt sűrű, vastag a köd, bár délelőtt napsütésre lettünk figyelmesek. Rövid ideig tartott. Egyre többen járnak maszkban, ahogy a pekingieket is látni a tévében. A Búza téren és környékén már alig lehet levegőt venni. Nálatok? - panaszsorozat hangzik egy miskolci rokontól a telefonban.

Tóth József Károly

A január második felében kialakult légköri viszonyokat jól, sőt drámaian jellemzi a január 23-án, 22 óra táján készült szmogtérkép (forrás: www.idokep.hu/szmog). Ahol piros vagy sötétvörös-fekete a szín, ott egy vagy több mért paraméter meghaladta az egészségügyi határértéket. A településeken mért értékhalmazból (időkép.hu) néhányat kiválasztva a táblázatban adunk ízelítőt", amelyek százalékban adottak az egészségügyi határértékhez képest. Csaknem szmogmentes területek kizárólag a hegyvidékeken, köztük a Bakonyban voltak találhatók, s Veszprém szűkebb környéke is ide tartozott. Örülhetünk ennek!

Veszprémben a napi szmogtérképek többségén a PM10 csak ritkán haladta meg a száz százalékot Fotó: Balogh Ákos

A táblázat alsó két sorában a szmog két fő paramétere, a PM10 és PM2,5 olvasható. A szmog nem tévesztendő össze a köddel, ami valójában a levegőben lévő víz megjelenése egészen apró cseppek formájában. Ugyanakkor a szmog akkor keletkezik, amikor a levegőbe nagy mennyiségű korom, hamu, por ke- rül, sok egészségkárosító vegyülettel együtt. Ezek elősegítik a levegőben lévő víz kicsapódását is.

A január második felében kialakult légköri viszonyokat jól, sőt drámaian jellemzi a január 23-án, 22 óra táján készült szmogtérkép Forrás: www.idokep.hu/szmog

Az így létrejött aeroszolszemcsék többségének mérete tíz mikrométernél kisebb; ez a PM10. Az aeroszol állhat szilárd részekből, melyek felületén a vegyületek adszorbeálódhatnak a nedvesség segítségével, s oldódhatnak a vízcseppekben. A 2,5 mikrométernél kisebb részecskék (PM2,5) sokkal veszélyesebbek, hiszen ezek már kis lélegzetvétellel is bejuthatnak a véráramba, ahol a mérgező, nem elhanyagolható mértékű rákkeltő vegyületek eljuthatnak a szervezet különböző pontjaira, a részecskék viszont elősegíthetik a rögképződést, ami infarktushoz, agyi érgörcsökhöz vezethet.

Ezért szerepel hangsúlyozottan a híradásokban az aeroszolra vonatkozó adat (kissé helytelenül: szálló por). Ha magas a PM-érték, mindenképpen célszerű óvintézkedés a maszk alkalmazása. Praktikus olyat alkalmazni, amely a tíz, de inkább a 2,5 mikrométernél kisebb részecskék zömét kiszűri.

Térjünk vissza a térképekhez. A szélcsendes időt két nap múlva felváltotta egy kis szellő, tehát az aggasztó helyzet javult. Egy-két nap alatt ismét veszélyessé vált a levegő az országban, főleg a keleti megyékben. Így búcsúzott a január 31-én. A legalsón már látszik Szeged környékén a változás.

A szélcsendes időt két nap múlva felváltotta egy kis szellő, tehát az aggasztó helyzet javult. Magas PM-értéknél célszerű maszkot húzni Forrás: www.idokep.hu/szmog

A térképek látványa nagyon elgondolkodtató. Mi az oka e veszélyesen magas, egészséget nagyon károsító értékek kialakulásának? Sok tényező működik közre az időjárási viszonyok alakulásán kívül. Az egyik az, hogy a nagy hidegben többet fűtenek az emberek, s tegyük hozzá, hogy nem is mindig fával, száraz fával.

Hiszen olcsóbb eltüzelni a veszélyes hulladékot (festett lécek, PET-palackok, olajos holmi, autógumi, kerti hulladék stb.), mert így nem is kell fizetni a lerakóban érte, nem is kell elvinni, és ráadásul még egy kis meleget is csinál. Ennek azonban igen nagy ára lehet és van, hiszen életeket, s saját létünket is veszélyeztetjük ily módon! Tudjuk-e azt, hogy a kerti hulladékok égetése mennyire veszedelmes? És általában a hulladékoké?

Egy-két nap, és ismét veszélyessé vált a levegő az ország nagy részén, főleg a keleti megyékben. Így búcsúzott a január az év első hónapjának utolsó napján. Már látszik Szeged környékén a változás Forrás: www.idokep.hu/szmog

Nem hagyható ki az erőművek hatása sem. Ahol a PM10 érték magas, ott többnyire szén-, olaj-, biomassza- erőművek is működnek. Ne hagyjuk ki a közlekedés légszennyezését sem, s itt főleg a dízel járműveket kell kiemelni. Navigare necesse est" - szólt a római mondás, s ez igaz ma is, hiszen közlekedni muszáj. Ma már vannak olyan törekvések, amelyek a dízel járműveket vissza akarják szorítani, s tegyük hozzá, fontos lenne.

A táblázat alsó két sorában a szmog két fő paramétere, a PM10 és PM2,5 értékei olvashatók

Ezen segítene az is, ha helyettük az elektromos gépjárművek száma növekedne. Egyes álmodók" szerint, ha mindez megvalósulna, és a fa(vegyes)-tüzelést felváltaná a megújuló energia alkalmazása, akkor a fenti rémes térképek talán el is tűnnének. Veszprémben a napi szmogtérképek többségén a PM10 csak ritkán haladta meg a száz százalékot. Ennek több oka is lehet, melyek közül ki kell emelni a város kedvező fekvését, másrészt azt, hogy nincsenek szmogot előidéző üzemek, erőművek füstölgő kéményekkel.

Óvjuk városunkat az ilyen energiaforrásoktól! Legyen itt egy oázis a szmogrengetegben!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!