Hírek

2017.02.02. 21:01

Hatalmas maci csalogatja be a látogatókat

Ajka - Másfél méter magas barna maci csalogatja a látogatókat a csütörtökön nyílt Dörmi mackókiállításra. A Nagy László szabadidőközpont munkatársai hetedik alkalommal szervezték meg a kiállítást a József Attila utcai épületben.

Tisler Anna

A megnyitón Bábics Valéria, az intézmény vezetője elmondta, hogy minden évben egyre több plüss állatot visznek a gyűjtők és a gyerekek, az idén csaknem hatszázat tekinthetnek meg az érdeklődők. - Február másodikán mindenki a macikra figyel, ugyanis a néphagyomány szerint jelzik, hogy meddig tart még a tél - fogalmazta meg az igazgató.

Fotó: Tisler Anna

- Ha a medve nem látja meg az árnyékát, mert borús az idő, akkor kint marad, mert érkezik a tavasz. A maci gyermekkorunk kedvenc játéka volt, puha, meleg, lehetett simogatni, odabújni hozzá. A gyermekirodalomból is sok medvét ismerünk, olvashatunk Brumiról, Dörmögő Dömötörről, Vackorról.

Rácz György és testvére 120 macit mutatott be gyűjteményéből Fotó: Tisler Anna

A kiállításon két gyűjtő, Rácz György és testvére, Erika 120 plüss állatot mutatott be. Rácz György a megnyitó után az óvodásoknak megmutatta, hogy néhány állat, ha megfogják a kezét vagy a fülét, horkol, énekel, mozog, zenél. A gyerekek maguk is megszólaltatták azokat. A gyűjtemény legrégebbi darabja egy 1988-ban Unnában vásárolt maci. A gyűjtőtől megtudtuk, hogy minden darabhoz emlékek fűzik. Ha előveszi a macikat, nézegeti, felidézi azokat. A kiállításra évek óta elhozza, hogy a látogatóknak is okozzanak néhány örömteli percet.

A megnyitón a Fekete-Vörösmarty iskola 1.B osztályosai adtak műsort, amelyet Györgyné Szombati Beatrix és Peer Lászlóné tanított be. A kiállítás február 9-ig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!