Hírek

2017.02.09. 18:10

Összefogtak az iskoláért Balatoncsicsón

Balatoncsicsó - Új úton jár a megyében a Nivegy-völgyi Általános Iskola és Zeneiskola. Tavaly szeptembertől a fenntartó a Balatoncsicsói Német Nemzetiségi Önkormányzat. A helyzet az iskolában dolgozó három nemzetiségi elnök kezdeményezésére változott.

Sági Ági

Kereszturiné Semetka Judit intézményvezető, Horváthné Simon Marianna intézményvezető-helyettes és Németh Zsuzsa, a Balaton-
csicsói Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke mesél erről.

- Ez a lehetőség akkor merült fel bennünk, amikor elmentünk a Veszprém Megyei Német Önkormányzat ülésére, és ott hallottuk, hogy lehetőség van az átvételre. Rögtön biztattak is bennünket, hogy vágjunk bele - kezdi a történetet Horváthné Simon Marianna.

Az iskola negyedikes tanulói. A hátsó sorban (balról) Kereszturiné Semetka Judit intézményvezető, Horváthné Simon
Marianna intézményvezető-helyettes és Németh Zsuzsa, a Balatoncsicsói Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke
Fotó: Sági Ági

- Aztán előzetes tárgyalásokat kezdtünk az öt Nivegy-völgyi település önkormányzatával, amelyek a javaslatot rögtön támogatták. Nagyon rövid volt a határidő, dr. Hajba Csabáné aljegyző renge-teget segített - folytatja Németh Zsuzsa.

Az öt Nivegy-völgyi kistelepülés (Tagyon, Szentantalfa, Balatoncsicsó, Szentjakabfa és Óbudavár) közül háromban működik német nemzetiségi önkormányzat, de mind az öt település örömmel felsorakozott az elképzelés mögé. - Az itt élő emberek most jobban magukénak érzik az iskolát. Sokkal gyorsabban születnek meg a döntések, és egyszerűbbek az eljárások - teszi hozzá Horváthné Simon Marianna.

- Rengeteg kritériumnak kellett megfelelni, a legnehezebb a hivatalokban a papírmunka elintézése volt. Fogták a fejüket szegény hivatalnokok, hogy nem elég, hogy öt településről járnak a gyerekek, még zeneiskola is mű-ködik, aminek három másik településen is van kihelye- zett tagozata - mondja Németh Zsuzsa.

- Az új tanévben már sok mindent elvégeztünk. A világítás korszerűsítése folyamatban van, az étkezőben a kézmosót és a lábazatot, az öltözőkben a burkolatokat felújítottuk, a hiányzó tányérokat, evőeszközöket pótoltuk. Önálló gazdálkodással jól tervezhetőek a kiadások és a bevételek, jobban látjuk, hogy mire van szükségünk és mire juthat forrás is - mondja Kereszturiné Semetka Judit.

Az iskolában az első osztálytól kezdve hat órában tanulják a gyerekek a német nyelvet és irodalmat, a nemzetiségi népismeretet.

Büszkék rá, hogy tavaly óta DSD-vizsgaközpontként is működnek, és több olyan gyerekük is van a nyolcadikosok között, aki valamelyik nyelvvizsgaszintnek meg tudott felelni.

92 általános iskolás és 120 zeneiskolás gyerekkel dolgoznak, az osztálylétszámok 9 és 17 fő között változnak. Idén elindították az ovisulit, ahol a leendő elsősök játékos foglalkozásokon ismerkedhetnek az iskolával, és tervezik szülői kör létrehozását is, ahol gyakorlati tanácsokkal és meghívott szakértőkkel segítenék a szülőket a gyereknevelésben.

A gyerekeknek sok iskolán kívüli programot is biztosítanak. Úszásórák az új füredi uszodában indulnak majd, de van dzsesszbalett és néptánc is, színjátszó, kézműves és természetvédelmi szakkörre is járhatnak a diákok.

Céljuk, hogy minél többet megmutathassanak a világból a gyermekeknek, hogy ne érezzék hátrányát annak, hogy egy, a világtól kissé elzárt vidéken nőnek fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!