Hírek

2017.03.05. 20:20

Bűnszervezetre csaptak le a rendőrök Veszprém megyében!

Veszprém - A komplex nyomozás egy teljes bűnszövetséget leplezett le, akiknek tevékenységi körébe többek között orvvadászat, orvgazdaság és betöréses lopások is tartoztak.

Leitner Vera

Az emberek többnyire pihenni járnak az erdőbe, gyönyörködni az állatokban, még a vadászok is adnak egy esélyt a vadnak, ám ezek az elkövetők nem ilyen emberek - nyitotta meg a Veszprémi Rendőrkapitányság sikeres nyomozásáról beszámoló sajtótájékoztatóját Ipsits Csaba rendőr ezredes, kapitányságvezető.

- Tavaly több bejelentés érkezett, megszaporodtak a vadkilövések a megye területén. A megoldást elsősorban a megyei vadászkamarával és Verga Zrt.-vel együttműködve kerestük, ez az időszak szé-les körű adatgyűjtéssel járt
- mondta el Hebling Ernő rendőr alezredes, a Veszprémi Rendőrkapitányság vagyon- és gazdaságvédelmi alosztályának vezetője a nyomozás előkészítő szakaszáról. - Ősszel többen arról számoltak be, hogy lövéseket hallottak Hajmáskér külterületén, mikor nem volt hivatalos vadásztevékenység a területen.

A sajtótájékoztatón kiderült, hogy a nyomozás egy bűnszövetkezetet leplezett le, akiknek tevékenységi körébe többek között orvvadászat, orgazdaság és betöréses lopások is tartoztak  Fotó: Balogh Ákos

A rendőrség nyomozócsoportjának munkáját több egység, a megyei vadászok, erdészek és a honvédség is támogatta. Egy idő után pedig felmerült a gyanú, hogy az elkövetők nem csak orvvadászattal foglalkoznak.

- Ekkor régebbi eseteket vizsgáltunk újra, melyeknek helyszínei, módszerei alapján azonosságot véltünk felfedezni az általunk megfigyelt elkövetők tevékenységével. Harminc ilyen ügyet találtunk, ekkor már lopás, betörés, kábítószerrel való visszaélés is szóba került - nyilatkozta Hebling Ernő.

Február 21-én azután a rendőrség összehangolt akció keretében egyszerre három - egy veszprémi, egy hajmáskéri és egy Tolna megyei - helyszínen is házkutatást végzett. Először négy, majd további hat gyanúsítottat állítottak elő, az átkutatott épületekben engedély nélküli lőfegyvereket és lőszereket találtak.

- Nemcsak elejtették a vadat, de a vadhúst értékesítették is, visszamenőleg több száz kilogrammnyi eladást tudunk bizonyítani - mondta el Zanati Gyula rendőr őrnagy. A tettesek magánszemélyeknek adtak el vadhúst, volt, aki egy alkalommal 30-40 kilogrammot is felvásárolt, állandó vevőkörrel rendelkeztek. Jelenleg öt gyanúsított ellen folyik eljárás, három főt már őrizetbe vettek, közülük a főelkövető, egy veszprémi férfi végezte az állatok kilövését. Március első hetéig tizenhárom házkutatásra és tizenegy tanú kihallgatására került sor, de a nyomozásnak még nincs vége.

Pap Gyula, a Veszprém Megyei Vadászkamara elnöke köszönetet mondott a városnak és valamennyi együttműködő szervnek az elvégzett munkáért. Mint mondta, ez vadászszemmel nézve is ki-emelkedő. - Országosan elsőként kötöttünk együttműködési megállapodást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitánysággal. A mostani munkához kismértékben tudtunk hozzájárulni, de információátadás és segítőkészségünk révén aktív szerepet kívánunk vállalni a további eredményes munkában is.

Ezek is érdekelhetik