Hírek

2017.03.20. 20:55

Kevesebbet kell várni több műtétre

Veszprém - Több beavatkozás esetén annyira lerövidült az operációkra várók száma, hogy nem kell már várólistát vezetni a Csolnoky kórházban.

Marton Attila

A két évvel ezelőtt indított állami programnak köszönhetően országszerte jelentősen csökkent a várólisták hossza szinte valamennyi ellátási területen, mondta el érdeklődésünkre Dávid Gyula, a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója.

Hozzátette, a kórházak tízszázalékos többletfinanszírozást kapnak az egyes beavatkozásokra legrégebb óta váró betegek műtéti ellátására. Ennek is köszönhető, hogy a március elsejei adatok szerint országszerte mintegy 27 ezren szerepelnek a műtéti listákon, ez a szám két éve még közel nyolcvanezer volt.

Dávid Gyula hangsúlyozta, a veszprémi kórházban a többletfinanszírozás hatására a sérv- és epeműtétek esetén olyannyira lerövidült a várólista, hogy jelenleg nem is kell ilyen nyilvántartást vezetniük, a betegeken néhány héten belül végre tudják hajtani a beavatkozásokat.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár rendszerében elérhetők a várólisták hosszával kapcsolatos adatok. A 2014. november végi számokhoz képest megállapítható, hogy a szürkehályogműtétek várólistája jelentősen csökkent a megyeszékhelyen: míg két és fél éve Veszprémben 220 napot kellett várni a műtétre, a hétfői adatok szerint, aki most kerül fel a várólistára, 93 nap múlva operálják meg.

A pápai Gróf Esterházy Kórházban 2014 végén 45 nap várakozás után, míg a hétfői adatok szerint 35 nap után végzik el a szürkehályogműtétet. Csökkent a várakozási idő a mandulaműtétre is, két és fél évvel ezelőtt 31 napot, jelenleg 24-et kell várni erre a beavatkozásra. Nem történt ennyire kedvező változás a csípőprotézis-műtétek esetében a Csolnoky kórházban: a betegek továbbra is több mint 500 napra kapnak előjegyzést, míg térdprotézisműtét esetén több mint 700 nap a várakozási idő.

Dávid Gyula elmondta, az adatbázisban szereplő adatok a műtét tervezett időpontját mutatják, a beavatkozás tényleges időpontja ennél az esetek többségében 30-50 százalékkal előrébb kerül a várólista csökkentési program hatására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!